Trafin uusi avoin ajoneuvodata 3.0

Trafin uusi avoin ajoneuvodata 3.0

Siitä on jo 10:n kuukauden ja 63:n Suomessa ensirekisteröidyn Teslan verran aikaa, kun Trafi avasi ensimmäisen version ajoneuvodatasta. Tein silloin datasta Excelin Power Pivot tietomallin sekä kirjoitin myöhemmin tietomallin luontiohjeet. Sittemmin Trafi on julkaissut datasta kaksi versiota (2.0 ja 3.0), joista tuorein sisältää myös ajoneuvojen mittarilukemat, valmistenumerot sekä alueen eli 3 ensimmäistä numeroa postinumerosta.

Kirjoittamani ohjeet toimivat edelleen, vaikka Trafin koodisto onkin hieman täydentynyt, mutta vanhaan Excel-malliin ei enää pysty päivittämään uutta 3.0 dataa muokkaamatta tietomallia.

Siispä laadin 3.0 aineiston pohjalta kaksi uutta Excel 2013 tai 2016 -versiossa toimivaa työkirjaa, joissa on runsaasti erilaisia pivot-taulukoita ajoneuvojen tutkimista varten:

Selvität Excelisi bittisyyden komennolla File > Account ja About Excel -painikkeella (Tiedosto > Tili > Tietoja: Excel):

about excel

Ja Teslojahan on Suomessa 108 yksilöä: tesloja 108

Lataa työkirja, lisää malliin omia pivot-taulukoita ja tutki itse lisää.

Esimerkkikuva eräästä pivot-taulukosta:

esimerkki

Työkirjat avautuvat myös Excel 2010 -versioon, mutta pivot-taulukoiden vuorovaikutteisuus vaatii Excel 2013 tai 2016 -version.

En ole siivonnut dataa eli ajoneuvotiedot on ladattu tietomalliin sellaisenaan. Koska Trafin datassa on virheitä, aineistosta löytyy esimerkiksi 419-ovinen pakettiauto. Olen lisännyt tietomalliin sekä iän että käyttöönottovuosikymmenen, jotka molemmat lasketaan käyttöönottovuoden perusteella. Olen lisännyt myös sarakkeen ”Maa” ja siihen arvon ”Suomi”, jos haluat tehdä ajoneuvotiedoista Power Map kartta-animaatioita tai Power View -karttakaavioita.

Kommentoithan, jos pienempikään aineisto ei suostu pyörimään 32-bittisessä Excelissä. Teen mielelläni lisärajauksia ja jaan työkirjasta muutamia erilaisia versioita esimerkiksi ajoneuvoluokan perusteella (henkilöauto, kuorma-auto, mopo, traktori).

14 kommenttia artikkeliin ”Trafin uusi avoin ajoneuvodata 3.0

 1. Moikka,

  mielenkiintoista dataa. Oletko kokeillut laittaa dataa Power BI desingeriin ja tehdä sieltä analyyseja aineistosta?

  Tykkää

 2. Hyvin latasi tuon alkuperäisin csv-filetin, mutta kuten tässä yllä aiemmin totesit data ei ole avian täydellisessä formaatissa. Pitää kokeilla vielä tuota sinun tekemääsi työstettyä data.

  Miten päivittäminen onnistuisi suoraan, kun seuraava tilasto julkaistaan?

  Tykkää

 3. Hei, olisiko sinulla moottoripyöristä (L3, L3e) vastaavaa taulukkoa 2015 vuodelta, mieluiten syksyltä tai loppuvuodesta? En mistään enää löydä noita vanhempia tiedostoja ja uusin Trafin data on hieman puutteellinen koska moottoripyöriä poistetaan liikenteestä talveksi.

  Tykkää

  • Tarvitsisitko juuri sen alkuperäisen csv-tiedoston. Mulla näytti olevan niitä tallessa kaksikin versiota eli versio 4.5, joka on julkistettu joskus keväällä 2016 ja versio 4.3 joka on julkistettu lokakuussa 2015.

   En nyt tarkistamatta muista olinko ladannut noihin mun Exceleihini moottoripyöriä ollenkaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s