Excelin SM-kisojen ensimmäisen kierroksen vastaukset

Excelin SM-kisojen ensimmäisen kierroksen vastaukset

Viime loka-marraskuussa 2016 kamppailtiin ensimmäisen kerran Excelin Suomen mestaruudesta. Kisa järjestettiin samanaikaisesti useissa eri maissa, joten kisojen kunniaksi avattiin myös uusi kansainvälinen Excel-yhteisösivusto, jonka jäseneksi kannattaa käydä kirjautumassa. Sivustolla voi keskustella Excel-aiheista ja sieltä löytyy myös Excel Word Champ -tila, johon kilpailijat postasivat visualisointejaan yhteisön arvioitaviksi.

Kilpailu koostui neljästä karsintakierroksesta, joista kolmeen ensimmäiseen osallistuttiin verkossa omaa laitetta käyttäen. Finaaliin karsiutui kolme kovinta Excel-mestaria ja se  järjestettiin marraskuussa Verkkokauppa.com:issa.

Sekä Suomen mestari Mikko Kuusakoski että muiden maiden mestarit kohtaavat vuonna 2017  järjestettävässä tiukassa maailmanmestaruuskamppailussa.

Sain kunnian toimia SM-kisojen päätuomarina, joten tiivistän tässä juttusarjassani kilpailutehtävien oleellisimmat opit sekä jaan tehtävien suomenkieliset malliratkaisut. Löydät myös ensimmäisen kierroksen tarkemmat kuvaukset ja ratkaisut englanninkielisine ohjevideoineen Excel-tiimin Program Managerin Johnnie Thomasin viimeviikkoisesta blogista.

Kilpailun yleiset osa-alueet

Kullakin kierroksella kilpailtiin kolmessa eri osa-alueessa:

  • Datanmurskausviesti
    Tehtävissä piti viedä viestikapula maaliin jäsentelemällä, hallitsemalla ja muokkaamalla dataa Excelin tehokkailla työkaluilla.
  • Rytminen kaaviovoimistelu
    Tehtävissä esitettiin tietoa visuaalisessa muodossa mahdollisimman luovasti. Tässä lajissa etsittiin parhaita visuaalisia ja havainnollisia esityksiä sekä taiteellista vaikutelmaa tuomariston arvioitavaksi.
  • Kaavapaini
    Tehtävissä piti luoda tehokkaita kaavoja ja ottaa niskalenkki muuttuvaa tietoa sisältävistä ongelmista.

Ensimmäisen Testaa taitosi -kierroksen tehtävät

Lataa suomenkielinen esimerkkitiedosto tästä

Datanmurskausviesti

Datanmurskaustehtävä oli kaksiosainen ja molemmissa osissa piti luoda olemassa olevista taulukoista uudet taulukot, joihin tuli kerätä ja lajitella sekä 100 että 200 metrin kilpajuoksujen tuloksia alla kuvatuilla tavoilla.

Datanmurskausviestissä oleellisinta oli osata sekä hyödyntää että muodostaa Exceliin taulukoita (table). Taulukot ovat yksi Excelin hyödyllisimmistä ominaisuuksista sitten 2007 -version, jossa ne nähtiin uutena ominaisuutena ensimmäisen kerran. Taulukoiden avulla erilaisten luetteloiden ja datan käsittely on vaivatonta ja huoletonta. Jos et ole käyttänyt taulukoita, suosittelen lukemaan aiemmin kirjoittamani blogijutun: 5 syytä muuntaa taulukoksi.

datan-murskaus-osa-1

datan-murskaus-osa-2

Ensimmäisen testaa taitosi -kisakierroksen datanmurskausiviestin kahdessa tehtävässä arvioitiin ainoastaan lopputulosta, ei siis vielä menetelmien tehokkuutta, joilla lopputuloksiin päästiin. Vaikka edellä kuvatut tehtävät olisi voinut tuottaa esimerkiksi Hae & muunna (Get & Transform eli entinen Power Query) -työkalulla tai erilaisilla hakufunktioilla, tässä vaiheessa kisaa manuaaliset kopioi-liitä operaatiot olivat sallittuja, kuten alla olevista Johnnie Thomasin videoista näet.

Tein suomenkieliseen esimerkkitiedostoon kuitenkin myös ylimääräiset esimerkkikaavatoteutukset, joilla vastaavat taulukot saisi muodostettua erilaisten hakufunktioiden avulla. Kaavat ovat melko vaativia ja edellyttävät mm. matriisifunktioiden hallintaa. Jos tutkit kaavoja, huomaat että eräs datanmurskausviestin osan 2 kaavaesimerkki edellyttää myös Excel 2016 Office 365 -lisenssiversiota, sillä MIN.JOS.JOUKKO (MINIFS) on olemassa vain O365-lisenssillä hankitussa Excelissä.

Löydät lisätietoja esimerkeissäni käytetyistä kaavoista:

Rytminen kaaviovoimistelu

Rytmisen kaaviovoimistelun pisteet jaettiin sekä tuomariston äänien että yhteisösivustolla annettujen yhteisöäänien eli tykkäysten perusteella. Tuomarina annoin eniten ääniä sellaisille visualisoinneille, jotka havainnollisesti kuvasivat kehitystä mieluiten useana erillisenä kaaviona kuin yhtenä kaaviona, johon oli koostettu kaikki mahdolliset luvut. Joukossa oli tosin mainioita yhden kaavionkin toteutuksia.

Suomen osakilpailuissa eniten yhteisöääniä saivat seuraavat kaaviot:

Vesa Tuomainen

Linkki

vesa-tuomaisen-kaavio


Sami Vuori

Linkki

sami-vuoren-kaavio


Henri Falck

Linkki

henri-falck

 

Kaavapaini

Kaavapainin toteutusta arvioitiin tehokkuuden ja kaavojen toimivuuden näkökulmasta, jos dataan tulisi muutoksia. Ratkaisusta sai sitä enemmän pisteitä, mitä yksinkertaisimmilla kaavoilla (mm. vähäisillä funktioilla ja apulaskelmilla) kilpailija oli pystynyt toteuttamaan kaavat.

Toteutuksissa tarvittiin useita hyvin tavanomaisia funktioita kuten KESKIARVO (AVERAGE), MIN (MIN), COUNTIF (LASKE.JOS), COUNTIFS (LASKE.JOS.JOUKKO), mutta myös hieman luovuutta sekä esimerkiksi taitoa toteuttaa kaava, joka pystyi laskemaan yksilöllisten arvojen lukumäärän eli kilpailuun osallistuvien maiden lukumäärän aineistosta, jossa kukin maa esiintyy useita kertoa (kysymys 5). Tutustu tiedostossa oleviin esimerkkikaavoihin sekä kirjoittamaani ohjeeseen, joka liittyy yksilöllisten arvojen laskemiseen.

kaavapaini

 

Johnnien video-ohje:

Excelin SM-kisakupin kaavahan on:

=UPPER(MID(”Dominoin”; 4;1)) &
REPLACE(” juuri”;4;3;”st ”) &
CHAR(120) &
MID(”Excelin”;5;1)  &
LOWER(LEFT(”SM-kisat”;1)) &
CHAR(COLUMN(DP2016))

Ja kotimaisella:

=ISOT(POIMI.TEKSTI(”Dominoin”;4;1)) &
KORVAA(” juuri”;4;3;”st ”) &
MERKKI(120) &
POIMI.TEKSTI(”Excelin”;5;1) &
PIENET(VASEN(”SM-kisat”;1)) &
MERKKI(SARAKE(DP2016))

Mitä saat tulokseksi?

(Jos kopioit yllä olevan kaava WordPressissä olevasta blogistani Exceliin ja saat virheilmoituksen, joudut todennäköisesti vaihtamaan ”lainausmerkit” ”lainausmerkeiksi”.)

Toisen kierroksen kooste ja vastaustiedosto löytyvät täältä.

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Excelin SM-kisojen ensimmäisen kierroksen vastaukset

  1. hei, nähdäkseni esimerkkivastauksissa on virhe, liekö sitten tulkintakysymys, mutta tarkoitan kohtaa sivulla 03 kaavapaini, tehtävässä jossa kysytään kuinka moni kilpailijoista oli 25 vuotias tai nuorempi. Tulkinnan tästä tekee tietysti se, että yleisesti puhekielessä olet 25 vuotias, jos olet täyttänyt 25 mutta et 26. Tällöin excel kaavassa käytettävä ehto ”<=25" ei ota huomioon sitä jos olet esim. 25,01 tai vanhempi mutta kuitenkin alle 26. Mielestäni ko. tehtävän kaavassa =LASKE.JOS.JOUKKO( G20:G95; "<=25" ) tulisi käyttää ehtoa "<=25,999" tai "<26", jolloin lasketaan mukaan vielä 25,99 vuotiaat, ja vastaus on oikein.

    Olisi tietysti eri asia, jos ikäarvot olisi kokonaislukuja, tai ne olisi ensin pyöristetty kokonaislukuun jollakin kaavalla.

    Sinänsä tällä kommentilla ei ole mitään merkitystä mihinkään, mutta kuitenkin kun on excelin käytöstä kyse, niin haluan nostaa asian esille. Olisi kiva saada tähän jokin kommentti kisajärjestäjien puolelta, saa muutkin kommentoida 😉

    Tykkää

  2. Kaavapainin kysymykseen 4 saa oikean ratkaisun myös ilman apukaavoja:
    =MIN(IF((G20:G950);H20:J95))
    ja tämä array-kaavana CTRL-SHIFT-ENTER

    Tykkää

  3. laitetaan sitten tekstinä…

    =MIN(IF((G20:G95 ’vähemmän kuin’ 26 ) kertaa (H20:J95 ’ isompi kuin ’ 0 ) ; H20:J95 ))

    Tykkää

    • Ai, WordPress poistaa kommenteista merkkejä? Onpa hankalaa, pitää selvittää pystynkö vaikuttamaan asiaan. Kiitti kaavasta, matriisikaavat ovat tosiaan monesti näppäriä, sillä niiden avulla pystyy toteuttamaan ratkaisuita, joissa ei tarvita niin paljon erillisiä apukaavoja.

      Katsotaan, saanko minä tuon esimerkkikaavasi oikein täältä WordPressin admin-näkymän kautta:

      =MIN(IF((G20:G95 < 26 ) * (H20:J95 > 0 ) ; H20:J95 ))

      Onpa harmillista, että esim. pienempi kuin merkki pitää kirjoittaa < -koodina ja suurempi kuin merkki > koodina. WordPress nimittäin siivoaa tietyt erikoismerkit, jotta kommentti-kenttään ei pysty muodostamaan suoritettavaa scriptiä tai koodia.

      Tykkää

  4. Paluuviite: Excelin SM-kisojen toisen kierroksen vastaukset | HExcelligent.fi

Jätä kommentti