Power BI:n hinnoittelu ja lisensointi uudistuvat

Power BI:n hinnoittelu ja lisensointi uudistuvat

Microsoft avasi juuri hetki sitten sivut, joissa kerrotaan tulevasta uudesta isoille organisaatioille suunnitellusta Power BI Premium -tuotepaketoinnista. Myös ilmaisen version käyttöehtoihin vaikuttavia muutoksia voi havaita jo Power BI:n -tuotehinnastosivulla.

Vaihtoehtoja on nyt siis kolme: Free, Pro ja Premium, joista Pro ja Premium sopivat yrityskäyttöön ja Free henkilökohtaiseen käyttöön.

Myös softataloille tarkoitettu Power BI Embedded -lisenssi tulee muuttumaan. Embedded-lisenssillähän Power BI-raportteja on voinut upottaa ohjelmistotuotteisiin.

Uuden hinnoittelun myötä vaihtoehdot selkeytyvät merkittävästi ja muutokset astuvat voimaan 1. kesäkuuta 2017. Premium on luvattu saataville Q2/2017 aikana.

Kokoan tähän oleellisimmat pointit ja tulen kirjoittamaan lähipäivinä myös perusteellisemman kuvauksen uudesta hinnoittelumallista. Vanhasta hinnoittelusta voi lukea tästä jutustani, jos se enää ketään kiinnostaa.

[Edit: Tässä tekstissä keskitytään muutoksiin, joten blogi oli ajankohtainen vain hetkellisesti. Suosittelen lukemaan yleispätevämmän jutun hinnoittelusta täältä.]

Power BI Premium lyhyesti

Käyttäjäkohtaisen Power BI Pro-lisensoinnin rinnalle tarjotaan isommille organisaatioille Power BI Premium -paketointia.

Uudesta Power BI Premium-tuotteesta kerrotaan mm. seuraavaa:

 • tarjolla on asiakaskohtaisesti varattua serverikapasiteettia (dedicated capacity),
 • Pro-lisenssit tarvitaan vain sisältöä tuottaville ja jakaville käyttäjille,
 • Pro-käyttäjillä on käytössä enemmän kapasiteettia kuin aiemmin,
 • kaikkea Pro-lisensseillä tuotettua sisältöä voi jakaa täysin rajoituksetta ilmaiskäyttäjille (HUOM! Siis vain, kun on hankittu Premium-lisenssi),
 • mahdollisuus julkaista ja jakaa sisältöä joko omassa konesalissa (on-premises Power BI Report Server) tai pilvipalvelun kautta,
 • datan päivitys jopa 48 krt vrk,
 • jne.

Lue Power BI Premiumin tarkempi kuvaus White Paperista ja tutki hintaa Power BI Premium -laskurin avulla. Laskurista voi todeta, että minimikuukausihinta on 4200 € per kk + kehittäjille hankittavat Pro-lisenssit.

Jos olet kiinnostunut hybridi tai on-premises -ratkaisusta, lue myös tämä.

Pro-tunnuksen käyttöehtojen muutos

Maksulliseen käyttäjäkohtaiseen Pro-tunnukseen (8,40 € per kk) ei ole tulossa muutoksia, joskin Premium-asiakkaiden Pro-käyttäjillä tulee olemaan enemmän kapasiteettia käytettävissään.

Myös Premium-asiakkaiden pitää hankkia Pro-lisenssit kehittäjille ja käyttäjille, joiden on tarpeen tuottaa Power BI -raportteja ja jakaa niitä muille.

Ilmaistunnuksen käyttöehtojen muutos

Power BI Desktop tulee edelleen säilymään kaikille ilmaisena työkaluna, mutta Power BI -pilvipalvelun ilmaiskäyttöön tulee muutoksia.

Parannuksia ilmaiseen Power BI -palveluun:

 • kaikki tietolähteet käytettävissä,
 • aiempaa tiheämpi datan päivitysmahdollisuus,
 • Personal Gateway -palvelun käyttömahdollisuus, jos data organisaation sisäisissä tietolähteissä,
 • aiempaa enemmän tallennustilaa (1 GT -> 10 GT).

… mutta ilmainen Power BI -palvelu tulee jatkossa soveltumaan vain henkilökohtaiseen käyttöön, ei enää yrityskäyttöön, sillä

 • ilmaistunnuksella ei voi jakaa koontinäyttöjä (dashboards) muille käyttäjille,
 • ilmaistunnuksella ei pysty katsomaan jaettua sisältöä, kuten koontinäyttöjä ja niiden taustalla olevia raportteja.

Ilmaisella tunnuksella voi kuitenkin edelleen jakaa sisältöä täysin julkisesti Publish to web -toiminnolla esimerkiksi blogeissa tai muissa julkisissa sivustoissa esitettäväksi.

Mahdollisuus käyttää julkaistua tietojoukkoa Excel-pivottien tietolähteenä tulee myös poistumaan ilmaisilta käyttäjiltä.

Huomaa että vain Power BI Premium -asiakasorganisaatioissa Pro-käyttäjät voivat jakaa tuottamaansa sisältöä ilmaiskäyttäjille.

Olemassa olevat ilmaiskäyttäjät, jotka ovat käyttäneet palvelua vähintään kerran aikavälillä 2.5.2016 – 2.5.2017, saavat yhden vuoden ajaksi maksuttoman Pro-kokeilulisenssin, jos haluavat edelleen jatkaa heille jaettujen sisältöjen käyttöä 1. kesäkuuta jälkeen.

Heille on lähetetty tästä maksuttomasta jaksosta jo sähköposti:

Lue ilmaisen pilvipalvelun käyttöön liittyvistä muutoksista Power BI Community –sivustolle perustetusta Changes to the free Power BI service -foorumilta.

Miten tästä eteenpäin?

Muutos tarkoittaa sitä, että pienempien (suurinpiirtein alle 500 henkeä) tähän asti ilmaisia tunnuksia kokeilleiden organisaatioiden pitää varautua hankkimaan kaikille sellaisille käyttäjille Pro-tunnukset, joille sisältöä halutaan jakaa.

Vanhat käyttäjät saavat vielä vuoden maksuttoman jatkoajan, mutta uusille käyttäjille tarvitaan maksullinen Pro-lisenssi. Hintahan on tällä hetkellä 8,40 € per käyttäjä per kuukausi, mikä on hyvin edullinen ja houkutteleva hinta kilpaileviin tuotteisiin verrattuna.

Yli 500-600 henkilön organisaatiot hankkivat todennäköisesti Power BI Premium -lisenssin, sillä se tulee olemaan erillisiä käyttäjäkohtaisia Pro-lisenssejä edullisempi vaihtoehto. Lisäksi Premium mahdollistaa on-premises -käytön, jota monet isommat organisaatiot tarvitsevat myös, jotta pystyvät jakamaan kaikkea sisältöä.

Lue myös Matt Allingtonin juttu.

7 kommenttia artikkeliin ”Power BI:n hinnoittelu ja lisensointi uudistuvat

 1. Kiitos Heli selkeästä koosteessa. Mietityttää miten tähän kuvioon istuu OEM ja PBI:n tarjoaminen osana omien tuotteiden raportointitoiminnallisuutta?

  Tykkää

  • Moi Jussi,

   Kiitti hyvästä kysymyksestä.

   White paperissa lukee seuraavaa ”Going forward, Power BI for developers will be purchased via the Power BI Premium node offers. Developers can choose to use their capacity in “embedded mode” instead of user authenticated “SaaS mode.

   Compared with the previous version of Power BI’s offering for developers, called Power BI Embedded, developers pay for Power BI Premium on a capacity basis yielding predictable pricing compared with the variable session-based model. In addition, developers can now use all the features of Power BI, including dashboard embedding, cached models, and on-premises data gateways.

   The principles, pricing model, and APIs for building such applications are consistent for both internal- facing enterprise portals or applications and external SaaS applications built by ISVs for their customers.”

   Aiheesta löytyi näköjään jo jotain infoa täältä: https://powerbi.microsoft.com/en-us/documentation/powerbi-developer-migrate-from-powerbi-embedded/

   Pitääpä itsekin tutkia tarkemmin.

   Tykkää

 2. Kirjoitat lopussa, että Premium mahdollistaa myös on-premises-lähteiden käytön. Eikö se siis enää sisälly Pro-lisenssiin, kuten aikaisemmin on ollut? Vai oliko on-premises-käyttö pudonnut jo aiemmin pois Pro-linsessistä ja minä pudonnut kehityksestä? 🙂

  Tykkää

  • ”Lisäksi Premium mahdollistaa on-premises -käytön … ” kohta tarkoittaa on-premises vaihtoehtoa raporttien jakamisessa. Pitääkin vaihtaa tekstistä tuo käyttö-sana jakamiseksi, jottei sitä ymmärretä väärin. Kiitti kommentista!

   Tykkää

   • Nyt ymmärrän, tarkoitit jakamista muillekin kuin Pro-lisenssin haltijoille. Kiitos selvennyksestä. 🙂

    Tykkää

 3. Paluuviite: Power BI - kaikki mitä sinun tulee tietää aloittaaksesi - Sulava

 4. Paluuviite: POWER BI:N HINNOITTELU JA LISENSOINTI MUUTTUVAT - Sulava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s