Power BI – hinnat ja lisenssit

Power BI – hinnat ja lisenssit

Pyrin tässä jutussa kuvaamaan Power BI:n hinnoittelumallin lyhyesti ja ytimekkäästi. Olen aiemminkin kirjoittanut Power BI:n hinnoittelusta, mutta kyseiset blogit ovat vanhentuneita. [Edit: Tämä teksti on tarkistettu ja päivitetty 11/2017]

Kokonaisuus

Power BI muodostuu seuraavista välineistä:

 1. Power BI Desktop -ohjelmalla luodaan ns. tietomallitiedosto, eli toteutetaan kyselyt, datan yhdistely ja laskentalogiikka ja usein myös visualisoinnit.
 2. Tiedosto julkaistaan Power BI Service -pilvipalveluun, jossa mm. määritetään datan päivitykset, toteutetaan koontinäyttöjä sekä appseja ja jaetaan niitä muille käyttäjille.
 3. Pilvipalvelun sijaan tai sen lisäksi sisältöä voi jakaa omassa konesalissa olevan Power BI Report Serverin avulla. Serveri on ollut saatavilla vasta kesästä 2017 lähtien, joten se tulee vielä kehittymään paljon.
 4. Power BI -pilvipalvelun käyttöliittymän lisäksi Power BI -sisältöä voi jakaa myös upottamalla sitä sovelluksiin.

Sen sijaan, että tietomallit toteutetaan itsepalveluraportointiin soveltuvalla Power BI Desktop -ohjelmalla, sisältöä voi tuottaa myös sovelluskehitysvälineillä ohjelmointirajapintaa käyttäen tai esimerkiksi striimaamalla dataa pilvipalveluun.

Hinnoittelu

Power BI Desktop -ohjelma on ilmainen ja sen voi ladata täältä.

Power BI Service -pilvipalvelusta on kolme lisenssivaihtoehtoa:

 1. Power BI Free henkilökohtaiseen käyttöön ja julkiseen jakamiseen,
 2. Power BI Pro pienille ja keskisuurille organisaatioille,
 3. Power BI Premium isoille organisaatioille tai organisaatioille, jotka tarvitsevat dedikoitua pilvikapasiteettia, haluavat upottaa sisältöä sovelluksiinsa tai tarvitsevat mahdollisuuden jakaa raportteja omilla palvelimilla. Premium-lisenssistä on useita eri variaatioita siitä riippuen käytetäänkö sisällön jakamiseen Power BI Service -pilvilpalvelua käyttöliittymineen (P1-P3) vai upotetaanko sisältöä sovelluksiin (EM1-EM3 tai A1-A6).

1 Power BI Free

Ilmainen Power BI Free -lisenssi on tarkoitettu vain joko henkilökohtaiseen käyttöön tai täysin julkiseen jakamiseen (Publish to web). Ilmaiskäyttäjäksi rekisteröityminen edellyttää työsähköpostiosoitteen, eli sähköpostiosoitteet kuten gmail.com, live.com tai outlook.com eivät kelpaa.

Koska ilmaiskäyttäjä voi jakaa ja katsoa vain julkisesti jaettua Power BI -sisältöä, organisaation sisäisessä käytössä pitää hankkia maksullinen lisenssi.

2 Power BI Pro

Power BI Pro perustuu käyttäjäkohtaiseen kuukausihinnoiteltuun lisenssiin. Tässä mallissa jokaiselle Power BI -sisältöä tuottavalle, jakavalle sekä muiden jakamaa sisältöä katsovalle käyttäjälle tarvitaan henkilökohtainen Pro-lisenssi, jonka listahinta on 8,40 € per käyttäjä per kuukausi. Oppilaitoshinta on noin 20 € per käyttäjä per vuosi.

Myös Pro-lisenssillä voi jakaa julkisesti. Valitusti vain tietyille organisaation ulkopuolisille henkilöille jakaminen edellyttää, että myös vastaanottajilla on Pro-lisenssi.

3 Power BI Premium (P1-P3)

Power BI Premium P1-P3 -mallissa organisaatio maksaa kuukausittain kiinteähintaisen lisenssimaksun (4 200 € per kk per node).

Kiinteän hinnan päälle lisätään niiden käyttäjien Pro-lisenssimaksut, jotka tuottavat ja jakavat Power BI -sisältöä. Jos organisaatiossa olisi yksi sisältöä tuottava sekä jakava henkilö, Premium-hinta olisi listahinnalla laskettuna alhaisimmillaan 4 208,40 €.

Hinta määräytyy kapasiteetin mukaan hankkimalla riittävä määrä ns. nodeja. Löydät täältä hintalaskurin, jonka avulla voit arvioida nodejen suositusmäärän ja Premium-lisenssin hinnan omassa organisaatiossasi.

Esimerkiksi 1500 henkilön organisaatiossa, jossa Pro-käyttäjiä olisi 100 ja aktiivisia katsojia noin 500, laskuri ehdottaa yhtä nodea ja antaa kuukausihinnaksi hieman yli 5000 €. Jos aktiivisten käyttäjien määrän nostaa yli 1200 käyttäjään, laskuri suosittelee kahta nodea, jolloin hinta harppaa 9200 euroon kuukaudessa.

Lisätietoja Pro ja Premium -lisenssien eroista

Premium-lisenssi tulee yleensä edullisemmaksi kuin Pro, kun käyttäjämäärät nousevat 500 – 600 käyttäjään.

Esimerkiksi 550 Pro-lisenssiä maksaisi kuukaudessa listahinnoilla laskettuna 4620 €. Premium-lisenssi maksaisi saman verran, jos sisältöä tuottavia ja jakavia Pro-käyttäjiä olisi 50. 800 käyttäjän Pro-kustannukset olisivat lähes 7000 €, kun vastaava Premium-lisenssi sadalla Pto-käyttäjällä maksaisi noin 5000 €.

Pro- ja Premium-lisenssien vertailussa kannattaa myös huomioida seuraavat erot.

Premium-lisensointiin luvatuista ominaisuuksista voit lukea tarkemmin tästä dokumentista.  Muita white paper -tyyppisiä dokumentteja löytyy tältä sivulta.

Power BI -sisällön upottaminen sovelluksiin

Premium-lisenssistä on myös edullisempia versioita, jotka on tarkoitettu sisällön upottamiseen sovelluksiin. Nämä A- tai EM-sarjan lisenssit eivät salli sisällön katsomista Power BI Service -pilvipalvelussa, vaan sisältö jakaminen sallitaan vain upotusten kautta.

Esimerkiksi sidosryhmille kuten asiakkaille toteutettavat extranet-tyyppiset raportointiportaalit tulevat edullisemmiksi upotuslisensseillä. Sidosryhmillä ei tarvitse olla Power BI -lisenssejä itsellään.

Upotukseen on tarjolla

 • A-sarjan lisenssejä, joiden avulla voi upottaa Power BI -sisältöä omiin custom-sovelluksiin. Sovellusten pitää itse huolehtia käyttäjien autentikoinnista.  A-lisenssit tulivat saataville lokakuussa 2017.
 • EM-sarjan lisenssejä, jotka sallivat upottamisen sekä omiin custom-sovelluksiin että esimerkiksi SharePoint Online & PowerApps -ratkaisuihin, sillä EM-sarjan lisensseillä voi hyödyntää O365:n autentikointia. EM-sarjan lisenssejä voivat hankkia asiakkaat, jotka ovat tehneet Microsoftin kanssa volyymilisenssisopimuksen, mikä tarkoittaa Suomen mittakaavassa yleensä suurempia yrityksiä.

Huomaa, että vanhaa (2015 – kesä 2017) Power BI Embedded -lisenssiä ei enää voi ostaa, vaan tällä hetkellä on enää saatavilla yllä mainitut Premium A- tai EM -lisenssivaihtoehtoehdot. Ennen kesää 2017 hankittuja vanhoja Power BI Embedded -lisenssejä voi vielä käyttää rajallisen ajan.

Huomaa myös, että aiempi Power BI Embedded oli sallittu vain kolmansien osapuolien eli ISV-tyyppisten yritysten käyttöön (ISV = Independent Software Vendor), mutta uusia A- ja EM- sarjan lisenssejä voi käyttää mikä tahansa organisaatio ja jopa sisäiseen käyttöön.

Yritys voi siis Power BI Premiumin (alk. 4200 € per kk) sijaan jakaa raportteja esimerkiksi erillisessä selainpohjaisessa sovelluksessa (alk. noin 600 € per kk). Upottamista voi tehdä myös P1-P3 -lisensseillä, mutta ne ovat lähtökohtaisesti kalliimpia, joten jos on tarpeen vain upottaa, kannattaa hankkia A- tai EM-sarjan lisenssi.

Power BI omassa konesalissa

Power BI Premium -lisenssi sisältää omaan konesaliin asennettavan Power BI Report Serverin. Premium-lisenssillä organisaatio voi siis jakaa osan sisällöstä pilvipalvelun kautta ja osan organisaation omalla serverillä.

Power BI Report Server on  myös SQL Server Enterprise + Sofware Assurance -asiakkailla maksutta käytössä.

Power BI Report Server julkistettiin vasta kesällä 2017 ja sen päivitetty versio marraskuun alussa, joten se on vielä ominaisuuksiltaan rajallinen. Se ei esimerkiksi tue tällä hetkellä kaikkia samoja tietolähteitä kuin pilvipalvelu. Löydät lisätietoja ja listan tuetuista tietolähteistä täältä.

PBI Report Serverin web portaalissa voi jakaa Power BI, Excel ja Reporting Services -raportteja.

PBI Report Serverillä jaettavat PBI-tietomallit pitää luoda siihen optimoidulla Power BI Desktop -versiolla.

7 kommenttia artikkeliin ”Power BI – hinnat ja lisenssit

  • Juu, vanha sessioihin perustuva Power BI Embedded poistui myynnistä kevät-kesällä. Käsittääkseni sitä voi vielä jonkun aikaa käyttää ne yritykset, jotka sen aikoinaan hankkivat. Uusia ei enää myydä, vaan tilalla nuo A-sarjan lisenssit.

   Tykkää

 1. Paluuviite: Power BI – hinnat ja lisenssit - Onsight Helsinki

 2. Paluuviite: Miten pääset alkuun Power BI:ssä? - Sulava

 3. Paluuviite: Power BI -sisällön jako- ja upotusmahdollisuudet | HExcelligent.fi

 4. Paluuviite: Power BI – hinnat ja lisenssit - Sulava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s