Tarjousten määräajat Excelin aikajanalla kuplina

Tarjousten määräajat Excelin aikajanalla kuplina

Excelin kuplakaaviota saa hyödyntää melko harvoin, mutta viime viikolla tuli taas vastaan tilanne johon kuplat soveltuivat mainiosti. Aiemmissa Excel-versioissa kuplien käyttöä on myös rajoittanut se, ettei niihin ole saanut ilman erillistä add-ins -apuohjelmaa järkeviä selitetekstejä. Excel 2013:ssa on onneksi sisäänrakennettuna kuplien mukautetut selitetekstit!

Kuplakaavio on (x,y) -pistekaavion muunnelma, jossa x- ja y-arvojen lisäksi käytettään kolmatta arvoa (z) kuvaamaan kuplan kokoa.

Asiakas kaipasi esitysmuotoa, jossa tarjousten määräaikojen lisäksi korostuisi euromäärät suhteessa muihin tarjouksiin. Lisätoiveena oli, että kunkin tarjouspyynnön taustalla olevan asiakkuuden merkityksen saisi myös havainnollisesti näkyviin, sillä euromääräisesti vähäinen tarjouspyyntö voi tulla merkittävältä potentiaaliselta asiakkaalta. Lisäksi myyjät kuuluvat muutamaan eri myyntitiimiin, joten tarjousten määräaikojen tarkastelu esimerkiksi tiimeittäin olisi hyvä juttu.

Edellä kuvattu soveltuu hyvin kuplakaavioon:

  • määräaika: x-arvo eli vaaka-akseli (viikkojen lukumäärä määräaikaan tästä päivästä alkaen)
  • asiakkuuden merkitys: y-arvo eli pysty-akseli (arvot välillä 10 = merkittävä  ..  1 = vähäinen merkitys)
  • tarjouksen euroarvo: z-arvo eli kuplan koko

Alla esimerkkitiedosto, jonka voit ladata tutkittavaksi. Työkirjassa on sekä värikäs että harmaa aikajanaversio. Esimerkissä määräajat muodostuvat satunnaislukujen avulla, joten syötä tilalle kiinteät.

Julkaisen lähipäivinä videoklipin, missä näytän kuplien toteutuksen. Pysy kanavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s