Helsingin liikennemäärät animaationa Excelissä

Helsingin liikennemäärät animaationa Excelissä

Vaikka Helsingin uusi liikennemäärädata julkaistaan todennäköisesti pian, tein vuoden 2013 aineistosta Excelillä Power Map 3D-kartta-animaatioharjoitelman. Kun uusi data julkaistaan, pystyn helposti korvaamaan animaation uudella datalla. Refresh!

Helsingin liikennemäärät 2013

Helsingin liikennemäärät 2014

EDIT 1.4.2015: Eilen tämän blogijutun ja visualisoinnin julkaisemisen jälkeen tiedustelin HRI:ltä milloin uutta 2014 dataa olisi saatavilla ja tänään viestittelivät saaneensa uuden aineiston, joten päivitin sekä työkirjan että animaation.

Animaation toteutus pääpiirteissään

 1. Muunsin ensin aineistossa käytetyn ETRS-GK25 (EPSG 3879) -koordinaatiston koordinaatit Maanmittauslaitoksen koordinaattimuunnospalvelun avulla Excelin Power Mapin ymmärtämään muotoon (ETRS89 EUREF-FIN Geographic 2D).muunnos
 2. Latasin aikaansaadun aineiston Power Queryn avulla Excelin Power Pivot tietomalliin. Latauksen yhteydessä laskin Power Queryllä ruuka-aikoina 15 minuutin välein tehdyt mittaukset tuntisummiksi, jotteivat ruuhka-aikojen pylväät vaikuttaisi olevan matalampia lyhyemmästä aikajaksosta johtuen kuin muiden kokonaisia tunteja sisältävien liikennemäärien pylväät.group
 3. Lisäksi käänsin Power Queryllä datan helpommin käsiteltävään muotoon. Ja ha haa, nyt vasta ohjeita kirjoittaessani huomaan, että kääntäminen olisi kannattanut (tottakai) tehdä ennen tuntiryhmäsummien laskemista. Elämä on oppimista.käännetty data
 4. Laadin Power Mapin avulla animaation ajoneuvoluokittain. Animaatioon muodostui lopulta 14 skeneä.
  power map
 5. Muunsin animaation Excelissä MP4 formaattiin ja latasin sen YouTubeen hämmästeltäväksi.create video
 6. Tein työkirjaan myös muutaman vuorovaikutteisen pivot-taulukon, jotka havainnollistavat liikennemääriä.
  pivotti

Entäs seuraavan vuoden data?

Kun uusi aineisto julkaistaan, suoritan jälleen vaiheen 1, päivitän sekä tietomallin että Power Map animaation Refresh-komennolla ja tarkistan pitääkö animaatioon valitsemiani arvopisteitä vaihtaa eli löytyvätkö uudet liikenteen maksimimäärät joistakin muista mittauspisteistä kuin vuonna 2013.

So simple is that!

Lataa itsellesi myös Excel-tiedosto: Helsingin liikennemäärät.xlsx (2013) tai Helsingin liikennemäärät 2014.xlsx. Työkirjan pivot-taulukot toimivat missä tahansa Excel 2013 -versiossa, mutta Power Map -animaatio vaatii Office ProPlus 365 pilvilisenssillä varustetun Excelin. [Edit: Työkirja toimii myös Excel 2016 -versiossa.]

Lähdeviite: Liikennemäärät Helsingissä. Aineiston ylläpitäjä on Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto ja alkuperäinen tekijä Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto. Aineistot on ladattu Helsinki Region Infoshare -palvelusta 29.03.2015 ja 1.4.2015 lisenssillä Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0).

PS. Kuuntele kera Daruden Sandstormin.

[EDIT 1.4.2015 Hauska yhteensattuma! Toiveeni toteutui vuorokaudessa ja YouTube lisäsi aprillipäivän kunniaksi Sandstormin musiikiksi tarjolle kaikkiin videoihin: http://nyt.fi/a1305943371525]

2 kommenttia artikkeliin ”Helsingin liikennemäärät animaationa Excelissä

 1. Paluuviite: Avoin data Excelissä -juttusarja | HExcelligent.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s