Ravitsemustietokanta Fineli Excelissä

Ravitsemustietokanta Fineli Excelissä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemustietokanta Fineli julkaistiin viime viikolla uudistuneena ja tietokantaan lisättiin useiden uusien elintarvikkeiden tietoja. Koska tiedot ovat avoimesti saatavilla, latasin datan testimielessä Excelin Power Pivot -tietomalliin.

Voit tarkastella Finelin tietoja jakamassani Excel-työkirjan Online-versiossa, joka tosin on valitettavasti naurettavan hidas. Kun saan viimeistelyä mallia kelvollisemmaksi (mukaan myös annoskoot ja erikoisruokavaliot), tulen jakamaan sen myös Excel-tiedostona, sillä pivottien tarkastelu on varsinaisessa Excelissä merkittävästi nopeampaa kuin tällaisen julkisesti jaetun linkin kautta.

Koska Excel soveltuu paremmin yhteenvetoihin kuin yksittäisten raaka-aineiden hakuihin,  tulen kehittämään tiedostoon myös muita ominaisuuksia ja aion muuntaa mallin Power BI Desktop -tietomalliksi sekä laatia datasta myös Power BI visualisointeja. Pysy siis kanavalla – jaan molemmat myöhemmin myös tiedostoina – jotta pääset itse käpistelemään dataa joko Excelissä tai Power BI:ssä. Kommentoithan blogiin ideoita tämän datan visualisointeihin!

Linkki ensimmäiseen selaimella katsottavaan kyhäelmään: Finelin elintarviketiedot Excelissä

kuva

Lisätietoja uudistuneesta Finelin ravitsemustietokannasta

Lähdedata

Toteutustapa

Data on ladattu Excelin Power Pivot tietomalliin Power Query apuohjelmalla. Power Query -kyselyihin on toteutettu parametrointi, jonka avulla kirjaan voi ladata yhtä parametria muuttamalla joko FI, EN tai SV-datan. Blogissa on jaettu katsottavaksi vain suomenkielinen versio.

Power Pivot tietomallissa dataan on lisätty muutamia mittareita ja datasta on tehty pari Pivot-taulukkoa tietojen tarkasteluun. Pivot-taulukoiden lisäksi taulukoissa on käytetty CUBE-funktioita yksittäisten tietojen noutamiseen, kuten valitun elintarvikkeen perustietojen näyttämiseen pivot-taulukoiden yläpuolella.

Excelillä toteutetusta tietomallista saa myöhemmin yhdellä komennolla Power BI Desktop -mallin, jonka jälkeen siitä voi ryhtyä tekemään myös erilaisia visualisointeja. Löydät HExcelligentistä lisätietoja sekä Excelin Power-työkaluista että Power BI palvelusta ja välineistä.

Fineli-tietokannan ladattava avoin data muodostuu kielitiedostoineen noin 40 csv-tiedostosta. Tämän Excel-tietomallin rakentaminen kyselyineen, kieliparametreineen sekä erilaisine mittareineen mukaan lukien pivot-taulukot, vei yli 8 tuntia, josta merkittävä osuus kului tiedostojen sisältöjen tutkimiseen, sillä dokumentaatio oli melko ylimalkainen. Dokumentaatiossa ei ollut kuvattu datan hierarkioita tarkasti eikä dokumenteissa kuvattu miten eri taulut pitäisi yhdistää toisiinsa, joten salapoliisityö vei ylimääräistä aikaa. Power Pivot tietomalliin muodostui lopulta erilaisia tauluja yhdistämällä viiden eri taulun kokonaisuus, tosin ensimmäisestä malliversiosta puttuu vielä jotain dataa, kuten annoskoot ja erikoisruokavaliot.

Excel online -version toimivuudessa voi olla haasteita joissakin selainversioissa.

5 kommenttia artikkeliin ”Ravitsemustietokanta Fineli Excelissä

 1. Mielenkiintoista?

  Vaikuttaa että tätä jakamaani Excel-tiedostoa ei pystykään käsittelemään vuorovaikutteisesti selaimella? Jaoin sen samasta OneDrive-kansiosta ja samoilla oikeuksilla kuin viime heinäkuisen vesikulkuneuvotyökirjan, joka toimii ilman ongelmia.

  https://hexcelligent.fi/2015/06/25/trafin-vesikulkuneuvojen-avoin-data-1-0-excelissa/

  Molemmissa on käytetty samaa tekniikkaa (Power Query, Power Pivot). Ainoana erona olen näissä Finelin raporteissa käyttänyt CUBE-funktioita.

  Pitää jatkaa tutkimista …

  Tykkää

 2. Hei Heidi!

  Satuin lataamaan saman tietopaketin koneelleni vähän aiemmin, kuin julkaisit tämän artikkelin. Sain tuolloin aikaiseksi muutaman kyselyn ladattuihin tiedostoihini, mutta aineisto oli niin laaja (kuten mainitsit), etten päässyt alkua pidemmälle.

  Projekti jäi hautumaan, kun muut projektit veivät ajan. Tarkoitukseni oli luoda ravintoainelaskuri, joka näyttäisi perustietojen (kokonaiskalorit, proteiinit, hiilihydraatit, rasvat) lisäksi muun muassa saatujen vitamiinien määrät (vaikkapa suhteessa johonkin erilliseen saantisuositustaulukkoon. Visio oli, että jotkin palkit (Data Bars) ilmaisisivat,milloin mitäkin on saatu riittävästi. Aineisto on vaan niin laaja, että siitä voisi tietysti itseään varten suodatella sellaiset ravintoaineet pois, joita ei käytä, niin data pienenisi.

  Aikaa ei tälle projektille ole edelleenkään toistaiseksi ja minulla on vain tavallinen Office 365, jossa ei niitä ”Power”-ominaisuuksia ole. Seuraan blogiasi ja katson, miten edistyt.

  T: Olli

  Tykkää

  • Moi Olli,

   Kiitti kommentistasi! Enpä minäkään ole ehtinyt sitten maaliskuun tehdä tämän eteen mitään. Voisin lähiaikoina tarkistaa mallin ja siistiä sellaiseksi, että kehtaisin jakaa tiedoston muillekin. Jospa joku vaikka kehittelisi sen pohjalta jotain oikeasti hyödyllistä. 😉 Pysy kanavalla.

   T. Heidi

   Tykkää

 3. Paluuviite: Finelin ravitsemustietokanta Power BI:ssä | HExcelligent.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s