Kolme vinkkiä valintojen näyttämiseen Power BI:ssä

Kolme vinkkiä valintojen näyttämiseen Power BI:ssä

Moni tärkeäkin Power BI -ominaisuus saattaa jäädä huomaamatta, jos ei ole aikaa lukea kuukausittaisia tiimiblogeja ja katsoa niihin liittyviä videoita.

Joidenkin uusien ominaisuuksien toivoisi muuttuvan oletusarvoiksi, mutta Microsoft ei mielellään tee sellaisia muutoksia, jotka saattaisivat aiheuttaa hämmennystä joissakin käyttäjissä. Yksi tällaisista toivotuista asetuksista olisi suodattimen uudelleenilmaiseminen (filter restatement), sillä ainakin lähes jokaisella Power BI -peruskurssilla yksi vakiokysymyksistä on ”Mistä näkee mitä on valinnut?”. Se tuskin haittaisi, jos Power BI näyttäisi oletusarvoisesti osittajassa siitä tehdyn valinnan.

1. Suodattimen uudelleenilmaiseminen (filter restatement)

Tavalliseen sisäänrakennettuun osittajaan kannattaa ottaa käyttöön Format > Slicer Header > Filter Restatement (Muotoile > Osittajan otsikko > Suodattimen uudelleenilmaiseminen) -asetus, jotta valinta näkyy osittajan otsikossa (slicer header).

Voit nimetä osittajaan sijoitetun kentän jollakin erikoismerkillä, kuten putkimerkillä, tähdellä tai viivalla, jotta itse valinnalle jää enemmän tilaa. Välilyönti ei kelpaa eikä kenttänimi saa myöskään olla tyhjä merkkijono.

2. Valintojen näyttäminen korteissa

Seuraava hyvin yksinkertainen mittari näyttää mikä tuote on valittuna. Mittareita voi sijoittaa esimerkiksi monirivisiin kortteihin (multirow card), jotka saa puolestaan sijoitettua raporttisivulle vaaka- tai pystysuuntaisiksi paneeleiksi. Käytän usein mittareita ja kortteja raporteissa, joihin olen rakentanut kirjanmerkkien ja painikkeiden avulla keskitetyn osittajasivun eivätkä osittajat ole näkyvillä kaikilla raporttisivuilla.

Mittari voi näyttää myös luettelona valittuja kohteita, mutta kaikkien luetteloinnin sijaan voi rajoittaa listalla näytettävien lukumäärää.

Marco Russolla ja Albero Ferrari jakoivat joulukuussa kaavan, jolla saa näkyviin esimerkiksi aikajaksoja: https://www.sqlbi.com/blog/alberto/2018/12/20/displaying-a-list-of-selected-months/

3. Uudistunut suodatustila

Voit myös ryhtyä testaamaan uudistunutta suodatustilaa, jonka avulla saat raportteihin näkyviin erilaiset tehdyt valinnat.

Sinun pitää vielä PBI Desktopin uudelleenkäynnistyksen jälkeen ottaa ominaisuus käyttöön haluamaasi raporttitiedostoon.

Tämän jälkeen jokaiseen visualisointiin ilmestyy suodatinpainike, joka näyttää mitkä valinnat ovat kulloinkin voimassa.

Löydät lisätietoja uudistuvasta suodatuksesta täältä.

Tuleeko mieleesi jotain muita valintoihin liittyviä vinkkejä tai hyviä mittareita? Oletko esimerkiksi käyttänyt työkaluvihjeissä (tooltip) mittareita, jotka näyttävät lisätietoja tehdyistä valinnoista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s