Power BI -sertifikaatilla osaaminen näkyväksi

Power BI -sertifikaatilla osaaminen näkyväksi

Microsoft on uudistanut laajalti sertifiointejaan ja esimerkiksi MCSA: BI Reporting on korvattu uudella Data Analyst Associate -sertifioinnilla.

Mikäli suunnittelet Power BI -testin suorittamista, kerron lisätietoja siitä sekä siihen valmistautumisesta tässä jutussani.

Mistä on kyse?

Aiempi MCSA: BI Reporting -sertifiointi edellytti sekä Power BI että Excel -testien suorittamisen, mutta uuteen Data Analyst Associate -sertifiointiin riittää yhden Power BI -testin läpäisy. On tosin hyvä huomata, että uusi Power BI -testi on aiempaa vaativampi ja edellyttää selvästi enemmän soveltavaa Power BI -osaamista ja ymmärrystä.

Data Analyst Associate -sertifioinnin saa läpäisemällä DA-100 Analyzing Data with Microsoft Power BI -testin. Testin suoritus maksaa tällä hetkellä 165 $ (10/2020).

Microsoftin sertifiointitestejä ovat perinteisesti suorittaneet Microsoftin kumppaniyrityksissä työskentelevät konsultit, sillä sertifiointien määrällä on vaikutusta kumppaniyritysten ns. kompetenssitasoihin. Microsoftin kompetenssit osoittavat sekä kumppaniyritysten asiakkaille että Microsoftille, että yrityksen asiantuntijoilla on vahva tietämys ja osaaminen kyseisestä teknologiasta.

Kuka voi suorittaa testin ja missä?

Power BI on tuote, jonka osaamisen osoittamisesta on hyötyä muillekin kuin pelkille Microsoft-kumppaneiden konsulteille, sillä Power BI mainitaan nykyisin hyvin monissa työpaikkailmoituksissa.

Kuka tahansa osaaja voi suorittaa Microsoftin sertifiointeja joko virallisessa Pearson VUE testikeskuksessa tai vaikkapa netin kautta omalta kotitoimistolta.

Mikäli aiot suorittaa testin etänä, lue tarkasti kaikki tekniset vaatimukset OnVUE-sivuilta ja/tai Microsoftin sivuilta. Testitilannetta valvotaan tarkasti ja testin suoritus edellyttää tietynlaista huonetta sekä siihen liittyy laitteistovaatimuksia (mm. web-kamera). Microsoft on kirjoittanut hyvät ohjeet etätestien suorittajille, sillä omassa työpisteessä suoritettaviin etätesteihin liittyy hyvin paljon sääntöjä:

You won’t be able to have food, drinks (although water in a clear glass is allowed), papers, books, your phone, or other things on your desk. And you won’t be able to leave your desk for any reason. If you’re interrupted, your exam will be terminated. Additionally, you’ll be asked to remove your watch. You won’t be able to read questions aloud or to cover your face. (The proctor wouldn’t know whether a test taker is recording the questions or even reading them aloud to someone who’s helping them.)

Millainen DA-100 -testi on?

Jokaisen kokelaan pitää hyväksyä salassapitosopimus, joten voin kertoa testistä vain rajallisesti julkisesti saatavilla olevaa tietoa.

Testi kestää 180 minuuttia ja sisältää noin 50-60 erilaista englanninkielistä kysymystä. Testin aikana ei saa käyttää ylimääräistä aineistoa, muistiinpanoja eikä etsiä ratkaisuita netistä. Myöskään Power BI Desktop -ohjelmaa tai pilvipalvelua ei pysty käynnistämään.

Testin on yleensä läpäissyt vastaamalla 70 %:iin kysymyksistä oikein, mutta Microsoft voi muuttaa rajoja. Testin läpipääsy selviää heti testin suorituksen jälkeen ja saat raportin miten hyvin suoriuduit eri aihepiireistä.

DA-100 testissä testataan osaamista seuraavista osa-alueista:

  • Prepare the data (20-25%)
  • Model the data (25-30%)
  • Visualize the data (20-25%)
  • Analyze the data (10-15%)
  • Deploy and maintain deliverables (10-15%)

Voit ladata tarkemman pdf-dokumentin testivaatimuksista ja aiheista DA-100 sivulta Skills Measured -osiosta. Voit myös tarkastella suoraan pdf-tiedostoa (jos linkki edelleen toimii).

Testi sisältää sekä monivalintatehtäviä että aiempaa testiä enemmän kykyä ratkaista erilaisia case-esimerkkejä. Jos tämä on ensimmäinen Microsoft-testisi, sinun kannattaa tutustua kysymystyyppeihin, joista kustakin on lyhyt videoklippi Microsoftin sivulla.

Kuten Microsoftin testityyppivideoista voit huomata, testitilannetta helpottaa merkittävästi se, että voit yleensä ohittaa hankalimmat kysymykset Review Later -vaihtoehdolla ja palata niihiin, kun muut kysymykset on kuitattu vastatuiksi. Testissä saattaa olla myös osuuksia, joita ei voi ohittaa, vaan niihin pitää vastata heti.

Saa yrittää samaa testiä viisi kertaa vuoden aikana. Jos et läpäise testiä ensimmäisellä kerralla, voit yrittää uudelleen aikaisintaan 24 tunnin kuluttua. Jos et läpäise testiä toisella – viidennellä kerralla, voit yrittää uudelleen aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua edellisestä yrityksestä.

Miten testiin voi valmistautua?

Jos teet Power BI:llä monipuolisesti ja aktiivisesti töitä esimerkiksi BI-konsulttina, hallitset jo todennäköisesti suurimman osan testin aiheista. Testissä on yleensä kuitenkin kysymyksiä ja pieniä yksityiskohtia, jotka eivät tule vastaan arkityössä, joten 70 % läpäisyrajan ylittämiseen kannattaa kerrata testivaatimuksia ja silmäillä Power BI:ssä sellaisiakin näkymiä ja ikkunoita, joita harvemmin itse tarvitset.

Testiin valmistautumisessa auttavat mm.

DA-100 -testiin ei ole vielä kirjaa, mutta sellainen näyttää Amazonin mukaan olevan tulossa.

Koulutusten ja erilaisen dokumentaation lisäksi käytännön kokemus on tärkeää ja korostuu enemmän kuin aiemmassa testissä, sillä testikysymykset edellyttävät runsaasti myös soveltavaa osaamista.

Jos suunnittelet testin suoritusta, käytä vain ja ainoastaan englanninkielistä Power BI Desktopia ja pilvipalvelua, jotta termistö on sinulle tuttu.

Kouluttajan pitämät kurssit

Järjestämme Corelliassa virallista Microsoftin 4-päiväistä DA-100 Analyzing Data with Power BI -kurssia, jonka voi maksaa myös ns. Microsoftin SA-seteleillä, jos yrityksellä on Microsoftin SA-sopimus. Microsoftin MOC-kurssilla käytetään Microsoftin englanninkielistä kurssimateriaalia ja virtuaaliympäristöä tietokantoineen.

Käytännön ohjeet testitilanteeseen

Lue testin alkaessa ohjeet rauhassa. Ohjeiden lukeminen ei vielä kuluta testiaikaa.

Älä hermostu, vaikka ensimmäiset kysymykset olisivat hyvin vaikeilta. Kysymykset eivät ole vaikeusjärjestyksessä, joten kaikkein vaikeimmat kysymykset saattavat olla ensimmäisinä.

Jos et osaa vastata, valitse Review Later -vaihtoehto, jolla voit palata kysymykseen myöhemmin. Huolehdi, että ehdit ainakin vastata kaikkiin niihin kysymyksiin, joihin tiedät vastauksen.

Ole tarkkana, ettet kuittaa kysymyksiä tehdyiksi, jos ne ovat vielä kesken ja haluat palata niihin myöhemmin.

Lue case-esimerkkien kuvaukset ajatuksella ja huomioi niissä kuvatut vaatimukset sekä reunaehdot.

Testin suorittaneiden kokemuksia

Jos haluat lukea tai kuulla testin suorittaneiden kokemuksia, keräsin niistä muutamia alle. Jotkut kokemuksista ovat ajalta jolloin testi oli vielä beta-vaiheessa eivätkä kandidaatit saaneet heti tietää testitulostaan. Nykyisin testituloksen saa tietoonsa välittömästi testin suorituksen jälkeen.

Viimeinen vinkki

Jos saat datan omiin raportointiratkaisuihisi yleensä valmiiksi muokattuna etkä juurikaan tarvitse Power Queryn -kyselyominaisuuksia, opiskele Power Queryä ja yleisimpiä tietolähteitä laajemmin ennen testiä.

Onnea testiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s