Vatnajökull-aktiivisuus havainnollistettuna Power Mapilla

Vatnajökull-aktiivisuus havainnollistettuna Power Mapilla

Erik Svensen latasi Power Queryllä Vatnajökull-tulivuoren aktiivisuudesta eli sen ympärillä tapahtuvien maanjäristysten havaintodataa ja teki siitä Power Map 3D-videoanimaation:

The Icelandic volcano Vatnajökull activity analyzed in Excel Power Map

Voit ladata Erikin blogista työkirjan itsellesi ja päivittää siihen ajan tasalla olevan datan. Jos et ole aiemmin käyttänyt Power Queryä ja Power Mapiä, jatka lukemista, sillä kerron miten voit pääset niiden kanssa alkuun.

Excel-version tarkistaminen

Ensinnäkin sinun pitää ladata ja asentaa Power Query ja Power Mapin esiversio Microsoftin sivuilta. Ne ovat ilmaisia ja voit asentaa ne Excel 2013 –versioon, joka on joko Professional Plus, Excelin Standalone-versio tai Office 365 Pro Plus –paketointi. Tämän voit tarkistaa Excelissä File > Account (Tiedosto > Tili) –sivulta.

paketointi

Paina vielä About Excel (Tietoja Excelistä) –painiketta ja näet yläriviltä onko työasemassasi 32- vai 64-bittinen Office. Tarvitset tietoa, jotta osaat ladata oikeat Power-työkalujen versiot.

bittisyys

Power-työkalujen käyttöönotto

  1. Lataa ja asenna Power Query sekä Power Map Preview. Valitse sama bittisyys kuin Officesi on. Käyttöjärjestelmän bittisyys ei vaikuta tähän.
  2. Aktivoi ne käyttöön komennolla File > Options > Add-Ins (Tiedosto > Asetukset > Apuohjelmat) ja valitse ikkunan alaosasta Manage > COM Add-Ins (Hallitse > COM-apuohjelmat) ja Goto (Siirry). Rastita samalla käyttöön kaikki Power-työkalut: PowerPivot, Power Map, Power Query ja Power View.

com add-ins

Huomaa, että Power Map on esiversio ja virallisen version saa vain hankkimalla Power BI for Office 365 –pilvilisenssin. Esiversio kaataa Excelin melko usein. Jos käytät esiversiota 3D-animaation katsomiseen, suosittelen rastittamaan sen pois käytöstä muulloin edellä kuvatusta Add-Ins –ikkunasta. Microsoft ei suosittele esiversion työkäyttöä tuotannossa.

Vatnajökull-työkirjan tutkiminen

Kun olet avannut työkirjan Exceliin, voit tutkia dataa, päivittää sen, tutkia Power Query –kyselyä sekä 3D-animaatiota.

Data Power Pivotissa

Löydät datan komennolla PowerPivot > Manage (PowerPivot > Hallitse). Tiedot latautuvat tänne Power Query kyselyn avulla. Palaa Exceliin.

data power pivotissa

 

Query –kysely ja sen päivitys

Tuo Excelissä esiin työkirjassa oleva kysely Power Query > Workbook (Power Query > Työkirja) –toiminnolla. Pääset muokkaamaan ja tutkimaan kyselyä pikavalikosta Edit (Muokkaa) -komennolla. Tai voit suorittaa kyselyn päivityksen Refresh (Päivitä) -komennolla. Kysely päivittää datan http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/#view=table –sivulta ja lataa sen Power Pivotin tietomalliin.

kysely

Kun suoritin päivityksen, yhdellä havaintorivillä näytti olevan dataa, joka aiheutti virheen eikä latautunut Power Pivotiin. Uusimmassa heinäkuussa julkistetussa Power Query –versiossa virheriviä voi käydä tutkimassa virheilmoitusta napsauttamalla.

virhe

Power Map 3D-animointi

Kun olet päivittänyt datan, valitse Insert > Map > Launch Power Map ja avaa työkirjassa oleva tarina.

power map

Voit sekä suorittaa tarinan (Play) että muodostaa siitä videon (Create Video) sekä tietenkin muokata tarinaa. Kokeile esimerkiksi erilaisia teemoja (Themes).

map suoritus

Power View -kaavio

Kun palaat takaisin Excelin puolelle, huomaat että työkirjassa näyttää olevan myös Power View –kaavio, joka näyttää havainnot kartalla.

power view

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s