DAX-kielen oppimisen vaikeus ja ilo

DAX-kielen oppimisen vaikeus ja ilo

 

Luin juuri Matt Allingtonin mainion postauksen Power Pivotin DAX-kielen oppimisen haasteista ja yleisimmistä aloittelijoiden virheistä. Henkilökohtaiset kokemukseni neljän vuoden takaa sekä nykyisten itseoppineiden PowerPivotoijien opastaminen vahvistavat jok’ikisen sanan! I love you Matt, you made my day!

Jälkeenpäin ymmärrän, että alun vaikeudet johtuivat vääristä olettamuksista ja sitkeästä tarpeesta löytää yhtymäkohtia DAX-kielen sekä Excelin perinteisten kaavojen ja funktioiden välille. Mutta minkäs silloin teit, kun netissä ei vielä ollut fiksuja esimerkkejä ja vastaleivottua Power Pivotia markkinoitiin tyyliin ”… kuka tahansa, joka osaa käyttää Exceliä, tekee minuutissa tietomallin ja piruetteja DAX:illa …”.

Noh – Power Pivotin käyttöliittymän ja perusperiaatteen opinkin, mutta DAX:in suhteen päädyin piruettien sijaan toviksi Rubikin kuutiota pyörittämään, kun yritin väkisin tunkea sitä Excel-kaavojen kanssa samaan lokeroon.

Oleellista on

  • riuhtoa itsensä irti perinteisestä Excel-ajattelumallista
  • oppia ymmärtämään lasketut kentät siirrettävinä kaavoina, jotka hoitavat hommansa ollessaan oikeassa kontekstissa
  • asennoitua Power Pivotiin ja DAX:iin täysin uusina työkaluina
  • opetella sinnikkäästi ymmärtämään erilaisia esimerkkiratkaisuita
  • harjoitella
  • lukea DAX-kirjat vielä toiseen kertaan, sillä jokaisella kerralla oppii jotain lisää
  • harjoitella
  • harjoitella

Mattin sanoin:

PowerPivot is not the same as traditional Excel – it is a completely new piece of software that just happens to come bundled with Excel.

You simply cannot learn DAX “passively”.  By that I mean by reading a book in bed, watching Rob’s videos etc and not touching the keyboard – this is simply not going to work.  You need to practice, practice practice if you want to make anything you learn stick.  You can practice using your own data, or you can download one of the free databases on the web like Adventure Works and use that as your data source.  But you must use something and practice practice practice.

Jos Mattin hieno artikkeli, riittävä Power Pivot perehdytys, sopivan tasoinen DAX peruskoulutus ja Rob Collien DAX-kirja olisivat olleet ohjaamassa ajatteluani oikeaan suuntaan neljä vuotta sitten, olisin saavuttanut muutamassa viikossa sen, mihin käytin kuukausia. Mutta opinpahan ymmärtämään oppimisen vaikeutta ja kehityin kouluttajana.

Lue siis ajatuksella ja hartaasti: 5 common mistakes made by self taught DAX students (Matt Allington)

Ja nauti siitä päivästä, kun huomaat Power Pivotin mahtavuuden Exceliin verrattuna. Silloin olet oikeilla jäljillä!

Nauti myös, jos DAX napsahti heti – silloin olet nero!

 

PS. BI-arkkitehdit, tämä juttu ei ollut teille, jotka hallitsette tietokantojen lisäksi SSAS:n, MDX:n ja kirjoitatte hetkessä DAX:iakin natiivisti

PS. Edelleen näen DAX-esimerkkiratkaisuita, joihin en itse olisi pystynyt ja joiden sielunelämää tuskin ymmärrän. Mutta Chris Webbin postauksesta The problem of power users, DAX and difficult calculations huolimatta, uskon vakaasti että myös Excelöijät voivat oppia DAX:in riittävän hyvin!

Kuvalähde: http://www.thediscoverystore.co.uk/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s