Power Query: Käyttöönotto ja päivittäminen (Excel 2010 ja 2013)

Power Query: Käyttöönotto ja päivittäminen (Excel 2010 ja 2013)
<- Kyselyoppaan sisällysluettelo
<- Edellinen kyselyoppaan juttu Seuraava kyselyoppaan juttu ->

Power Query on ilmainen apuohjelma ja sen voi ladata ja päivittää Microsoftin sivuilta Excel 2010 ja Excel 2013 -versioihin. Microsoft kehittää Power Queryä aktiivisesti, joten siitä julkistetaan uusia kehittyneempiä versioita säännöllisesti. Tässä jutussa neuvotaan sekä Power Queryn asentaminen että päivittäminen.

Excel 2016, 2019 ja O365-versiossa se on sisäänrakennettuna, joten sitä ei tarvitse erikseen ladata ja päivittää. Myös Power BI Desktop -ohjelma sisältää automaattisesti Power Queryn, joten riittää että lataat ja asennat Power BI Desktopin.

[Edit 09/2018: Väline kehittyy joten tämä teksti on tarkistettu ja korvattu lokakuussa 2018.]

Työaseman tekniset vaatimukset

Jotta voi asentaa ja käyttää Power Queryä Excel 2010 tai 2013 -versoissa, työasemassa pitää olla:

 • Windows 7 tai uudempi
 • Internet Explorer 9 tai uudempi
 • Microsoft Office 2010, 2013

Office ja Excel voivat olla joko 32- tai 64-bittisiä ja työasemaan pitää asentaa bittisyydeltään samanlainen Power Query. Pääsääntöisesti käytössä on 32-bittinen Office, mutta sinun on hyvä varmistua asiasta ennen Power Queryn lataamista.

Jotta pystyt asentamaan Power Queryn, sinulla pitää olla riittävät oikeudet ohjelmien asentamiseen.

Excel-lisenssin ja bittisyyden tarkistaminen

Excel 2013

 1. Valitse File > Account (Tiedosto > Tili).
  paketointi
 2. Paina vielä About Excel (Tietoja Excelistä) –painiketta ja näet yläriviltä onko työasemassasi 32- vai 64-bittinen Office.
  bittisyys

Excel 2010

 1. Valitse File > Help (Tiedosto > Ohje).office 2010 lisenssi ja bittisyys

Power Queryn lataus ja asennus Exceliin

Sekä Excel 2010 että 2013 -versioihin ladataan sama Power Query samasta paikasta.

  1. Sulje Excel ennen asennuksen aloitusta.
  2. Avaa Internet Explorer. Voit ladata ja asentaa Power Queryn muullakin selaimella, mutta alla olevat ohjeet kertovat miten asennus etenee IE:llä.
  3. Siirry Power Queryn lataussivulle: http://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=39379
  4. Valitse Power Queryn käyttöliittymän kieli.
   Suosittelen lataamaan ja käyttämään englanninkielistä versiota siitä huolimatta, että käyttäisit suomenkielistä Exceliä! Power Queryn suomennnos ja suomalaiset ohjeet ovat kehnot ja osittain jopa harhaanjohtavat. Lisäksi lähes kaikki nettiohjeet ja artikkelit on kirjoitettu englanninkielistä versiota ajatellen. Tämän Power Query Oppaan kuvat on otettu englanninkielisestä versiota, mutta komennoista on kerrottu sekä englanninkieliset että suomenkieliset muodot tyyliin: File > Open (Tiedosto > Avaa).
  5. Aloita Power Queryn lataaminen Download (Lataa) -painikkeella ja valitse Office/Excel-versiosi bittisyyttä vastaava versio ja jatka seuraavaan vaiheeseen.
   lataus
  6. Kun sinua pyydetään joko suorittamaan asennus Run (Suorita) tai tallentamaan asennuspaketti Save (Tallenna), suosittelen tallentamaan asennuspaketin siltä varalta, että joskus myöhemmin haluat asentaa tämän kyseisen Power Query -version takaisin koneellesi Save and Run (Tallenna ja suorita).
   run save

Asennuksen päätyttyä Power Query näkyy Excel 2010 ja 2013 -versioissa omana välilehtenään ja on valmis käyttöön.

power query välilehti

Sisäänrakennettu Power Query näkyy Excel 2016, 2019 ja O365-version Data (Tiedot) -välilehdellä Get & Transform (Hae & Muunna) -painikeryhmänä.

power query

Power Query välilehden esiin tuonti Excel 2010 ja 2013 -versioissa

Harvoin, mutta joskus Power Query -välilehti saattaa kadota valintanauhasta esimerkiksi Excelin kaatumisen seurauksena. Saat välilehden esiin seuraavasti:

 1. Valitse File > Options > Add-Ins (Tiedosto > Asetukset > Apuohjelmat) ja valitse ikkunan alaosasta Manage > COM Add-Ins (Hallitse > COM-apuohjelmat) ja Goto (Siirry).
 2. Rastita Microsoft Power Query for Excel.
  com add-ins

Jos edellä kuvattu ei tuo Power Query -välilehteä esiin, käynnistä Excel tai jopa työasema ja suorita toimenpide uudelleen.

Power Queryn päivittäminen Excel 2010 ja 2013 -versioissa

Tiedon tuonti- ja muokkaustarpeita sekä erilaisia tietolähteitä on lukematon määrä. Tästä syystä Power Query -tiimi kehittää tuotetta jatkuvasti käyttäjiltä saadun palautteen perusteella ja Power Querystä tulee uusi versio lähes kuukausittain. Uusiin versioihin ei ole enää kuukausiin tullut suuria muutoksia käyttöliittymään, mutta uusia komentoja ja tietolähteitä ilmestyy säännöllisesti. Uusien komentojen julkaisemin yhteydessä välilehtien lukumäärä on vähitellen lisääntynyt ja komentoja on ryhmitelty uusille välilehdille uudella tavalla.

Microsoft ilmoittaa uusista ominaisuuksista sekä päivityksistä Power BI Blogissa. Lisäksi tunnistat uuden version olemassaolon siitä, että Power Query -välilehden Update (Päivitä) -painike aktivoituu käyttöön.

update painike

Ennen kun aloitat uuden version asennuksen, sulje Excel, jotta asennus ei keskeydy sulkemispyyntöön.

Tuontitoiminnot päivittyvät Excel 2016 -versiossa Office-päivitysten yhteydessä.

Kehitysehdotusten lähettäminen Power Query -tiimille

Power Query -tiimi reagoi käyttäjien palautteeseen kiitettävän nopeasti ja huomioi aktiivisesti erilaisia pyyntöjä. Mitä enemmän tiettyyn aiheeseen liittyviä toiveita he saavat, sitä todennäköisemmin kyseinen ominaisuus ilmestyy Power Queryyn. Jos siis huomaat puutteita tai mieleesi tulee kehitysideoita, älä epäröi lähettää niitä Microsoftille. Itse olen saanut vastauksia ja ratkaisuita lukuisiin lähettämiini ehdotuksiin yllättävän nopeasti.

frown

<- Kyselyoppaan sisällysluettelo
<- Edellinen kyselyoppaan juttu Seuraava kyselyoppaan juttu ->

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s