Uusi funktio Excelissä: teksti luvuksi

Tietyissä tilanteissa desimaalipisteet on järkevämpi muuntaa desimaalipilkuiksi kaavan avulla sen sijaan, että korvaaminen tehdään tietojen päivittyessä manuaalisesti Replace (Korvaa) -komennolla. Tiesitkös, että Excel 2013 -versiossa on uusi funktio erilaisilla kansallisuuserottimilla varustettujen lukujen muuntamiseen paikalliseen muotoon.

NUMBERVALUE (NROARVO) -funktio muuntaa tekstin työaseman paikallisten kansallisuusasetusten mukaiseksi luvuksi, kun funktiolle kerrotaan mitä erottimia luvussa on käytetty:

numbervalue

Funktio tarvitsee kolme argumenttia: muunnettavan tekstin, tekstissä käytetyn desimaalierottimen sekä tekstissä käytetyn tuhaterottimen.

Funktio ei luonnollisesti toimi vanhemmissa versioissa, joten jos on tarpeen varmistua yhteensopivuudesta, joudutaan käyttämään vanhaa tekniikkaa eli kahden eri funktion yhdistelmää:

value substitute

Suomenkielisessä versiossa:

=ARVO(VAIHDA(VAIHDA(A2;   ”,”;   ””);  ”.”;  ”,”))

Vanha yhdistelmä korvaa ensin SUBSTITUTE (VAIHDA) -funktion avulla tuhaterottimena olevan pilkun tyhjällä merkkijonolla. Lopputulos välitetään toiselle SUBSTITUTE (VAIHDA) -funktiolle, joka korvaa pisteet pilkuiksi. Tämän jälkeen lopputulos välitetään vielä ARVO (VALUE) -funktiolle, joka muuntaa tuloksen luvuksi. Tässä vanhassa versiossa on se hankaluus, että tämä toimii vain tiettyjen kansallisuusasetusten välillä, sillä SUBSTITUTE (VAIHDA) -funktiolle joudutaan kertomaan myös mitä erotinta halutaan käyttää.

Uusi NUMBERVALUE (NROARVO) on fiksumpi, sillä sille annetaan argumenttina vain tiedot, mitä erottimia tekstissä on käytetty ja funktio muuntaa tekstit kulloiseenkin paikalliseen muotoon avataanpa tiedosto suomalaisilla asetuksilla varustettuun työasemaan tai johonkin muuhun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s