
<- Kyselyoppaan sisällysluettelo | |
<- Edellinen kyselyoppaan juttu | Seuraava kyselyoppaan juttu -> |
Power Query:ssä voi yhdistää tietoja eli kyselyitä kahdella eri menetelmällä:
- Joko Merge (Yhdistä) -toiminnolla, jos molemmissa kyselyissä on yhdistävä tieto, kuten esimerkiksi tuote- tai henkilötunnus. Merge-toiminnon ohjeet löytyvät edellisestä Power Query oppaan ohjeesta.
- Tai Append (Liitä loppuun) -toiminnolla, jolloin samankaltaisten kyselyiden tuloksia yhdistetään peräkkäin.
Tässä jutussa kerrotaan Append-toiminnosta.
[Edit 10/2016: Väline kehittyy joten tämä teksti on tarkistettu ja korvattu lokakuussa 2016.]
Appendin toimintaperiaate
Append liittää peräkkäin useita kyselyitä. Seuraavassa kuvassa on neljän eri kyselyn tulos peräkkäin liitettynä. Kyseessä palloliiton sivuilta ladatut lohkojen A, B, C ja D tulostilanteet.
Liittäminen perustuu siihen, että jokaisen kyselyn otsikot ovat samoja (”Joukkue”, ”P”, ”V”, jne.) ja otsikot on kirjoitettu saman kokoisilla kirjaimilla. Mikäli kyselyissä olisi vaihtelevia otsikoita, yhdistämisen tuloksessa olisi enemmän sarakkeita. Seuraavassa kuvassa oletetaan, että Lohko A:n kyselyssä olisi sarake ”G” ja Lohko C:n kyselyssä olisi sarake ”Y”.
Alikyselyiden tuloksia ei tarvitse ladata työkirjaan tai Power Pivotin tietomalliin. Riittää, että yhdistävä kysely ladataan.
Ohje: Peräkkäin liittäminen Excelissä
- Luo ensin ne kyselyt, jotka haluat liittää peräkkäin.
- Tuo esiin kyselyt
* Excel 2010/2013 -versiossa Power Query > Show Pane (Power Query > Näytä ruutu) -painikkeella
* Excel 2016 -versiossa Data > Show Queries -painikkeella. - Valitse ensimmäisen kyselyn päältä pikavalikosta Append (Liitä loppuun).
- Valitse loppuun liitettävä kysely.
- Kun etenet OK:lla, muodostuu uusi yhdistävä kyselyn ja avaa editorin. Anna kyselylle heti kuvaava nimi ja jatka muiden kyselyiden liittämistä Home > Append Queries (Aloitus > Liitä kyselyt loppuun) -toiminnolla.
- Kun olet liittänyt kaikki kyselyt peräkkäin, lataa lopputulos Exceliin.
Liittävän kyselyn päivitys
Kun päivität liittävän Kaikki lohkot -kyselyn, Power Query suorittaa aina ensin ne kyselyt, jotka yhdistetään.
Ohje: Peräkkäin liittäminen Power BI Desktopissa
- Luo ensin kyselyt, jotka haluat liittää peräkkäin.
- Siirry kyselyeditori-ikkunaan.
- Valitse kysely, jonka perään haluat liittää muita kyselyitiä ja anna komento Home > Append Queries > Append Queries as New ja valitse liitettävä kysely . Jos haluat liittää peräkkäin useampia kuin 2 kyselyä, valitse Three or more tables ja kerää haluamasi kyselyt Tables to append -listalle.
- Kun hyväksyt ikkunan OK:lla, kyselyeditori muodostaa uuden kyselyn. Anna kyselylle kuvaava nimi.
Alkuperäisiä kyselyitä ei tarvitse ladata tietomalliin, joten voit estää muiden kyselyiden latautumisen Queries-paneelista kyselyiden päältä pikavalikosta komennolla Enable Load.
Ohje: Suomen Palloliiton Lohko A – D -kyselyiden luonti
Lohko A – D -taulukot on noudettu Suomen Palloliiton sivulta http://www.palloliitto.fi/tulospalvelu/2015?&spljp15&LC.
Edit 10/2016: Palloliiton sivujen rakenne on muutettu tämän jutun kirjoittamisen jälkeen, joten tiedon lataus ei enää onnistu kuten alla olevissa ohjeissa on kerrottu.
Ensimmäisen kyselyn luonti
Seuraavassa neuvotaan Lohko A -kyselyn luonti.
- Valitse Excel 2010/2013 -versiossa Power Query > From Web (Power Query > Verkosta) tai Excel 2016 -versiossa Data > New Query > From Other Sources > From Web.
- Kopioi URL-kenttään edellä mainittu nettiosoite.
- Näytölle ilmestyvässä Navigator (Siirtymistoiminto) -paneelissa näytetään kyseiseltä sivulta löytyvät HTML-taulukot. Valitse Lohko A -taulukon päältä Edit (Muokkaa).
- Editori käynnistyy, joten anna kyselylle lyhyempi kuvaava nimi. Poista myös turha tyhjä sarake pikavalikon avulla.
- Lisää kyselyyn kaavasarake Add Column > Add Custom Column (Lisää sarake > Lisää mukautettu sarake) -komennolla. Anna sarakkeelle nimeksi ”Lohko” ja täytä sarake merkkijonolla ”Lohko A”.
- Mikäli aiot laskea tiedoilla, varmista että numeeristen sarakkeiden tietotyyppinä on luku. (Lue lisätietoja tietotyypeistä Power Query: Käyttöliittymä ja perusperiaatteet -jutusta.)
- Lohko A -alikyselyä ei ole tarpeen ladata Exceliin, joten valitse lopuksi Home > Close & Load > Close & Load To (Aloitus > Sulje ja lataa > Sulje ja lataa kohteeseen) ja valitse Only Create Connection (Luo vain yhteys).
Muiden kyselyiden monistaminen ja muokkaus
Jos sinulla on aikaa ja tykkäät toistaa samoja toimenpiteitä vielä kolme kertaa, voit tehdä muut kyselyt (Lohko B – D) samalla tavalla kuin teit ensimmäisen. Selviät vähemmällä puuhalla, jos teet ensimmäisestä kyselystä kolme kaksoiskappaletta (duplicate) ja muokkaat niitä.
- Valitse Lohko A -kyselyn päältä Duplicate (Kaksoiskappale).
- Paneeliin ilmestyy duplikaatti, joten valitse sen päältä Edit (Muokkaa).
- Anna uudelle kyselylle fiksu nimi ja muokkaa kyselyn sitä vaihetta, joka määrittää mistä nettisivun taulukosta tiedot noudetaan. Valitse tuotava taulukko.
- Muokkaa myös sitä vaihetta, joka muodostaa Luokka-sarakkeen.
- Kun kysely on valmis, napsauta Close & Load (Sulje ja lataa).
- Tee ja muokkaa loput kaksoiskappaleet samalla tavalla.
<- Kyselyoppaan sisällysluettelo | |
<- Edellinen kyselyoppaan juttu | Seuraava kyselyoppaan juttu -> |
Hei
Voisitkohan auttaa XML tiedostojen tuonnissa? Tarve olisi tuoda kansiosta iso nippu XML-tiedostoja. Yksittäisen tiedoston tuonti onnistuu hyvin, mutta kansiosta tuonti ei. Löysin muutamia ohjeita ulkomaisilta sivuilta, mutta liikutaan niin kaukana mukavuusalueesta etten ole saanut mitenkään tuontia toimimaan.
Ilmeisesti ensin pitäisi määrittää yksittäisen XML-tiedoston tuonti, ja sitten tehdä erikseen kansiokysely jossa viitataan tuohon yksittäisen XML:n tuontiin..
TykkääTykkää
Tuota en ole vielä kokeillut, pitää itsekin testailla. Yksittäisten tiedostojen käsittelyyn pitää tod.näk luoda funktio. Laitatko mulle vielä viestin osoitteeseen heidi(at)onsight.fi
TykkääTykkää