Puolueet pikajuoksuradalla Excelissä

Puolueet pikajuoksuradalla Excelissä

Löysin tänään Twitterin avustamana mainion visualisoinnin puolueiden vaalikonevastauksista ja sen innoittamana halusin testata saisiko Excelillä aikaan edes yksinkertaista pikajuoksurata-tyyppistä palkkikaaviota.

Pystysuuntaiseen pylväskaavioonhan onnistuisi helposti yhdistämään viivan. Pylväs olisi juoksurata ja viiva näyttäisi sijainnin juoksuradalla. Kun viivaan valitsisi sopivan symbolin merkiksi ja muotoilisi viivan näkymättömäksi, lopputuloksena olisi juoksurata. Tai pikemminkin pystysuuntainen kiipeilyrata. Käytin aikoinaan Ehdollisessa pylväskaaviossa vastaavaa ideaa kuvaamaan tavoitearvoa.

Mutta vaakasuuntainen palkkikaavio ei ole lainkaan yhtä helppo juttu, sillä palkkikaavioon ei voi yhdistää viivakaaviota. Askartelin siis tämän kaavion kanssa tovin.

Kaavion toteutusidea pääpiirteittäin:

  1. Tein palkkikaavion, jossa oli kaksi arvosarjaa (täyspitkä sarja kuvaamaan juoksurataa ja kannatusprosenttia kuvaava sarja).lähtötilanne
  2. Määritin, että palkit peittävät toisensa 100 prosenttisesti (overlap) ja muotoilin prosenttiarvoa kuvaavan sarjan näkymättömäksi.
    vaihe2
  3. Toin prosenttiarvosarjaan näkyviin arvopisteiden arvot (data labels), sillä se on ainoa keino saada jonkinlainen merkki siihen kohtaan mihin palkki päättyy. Harmikseni sain todeta, että arvopisteen arvoa ei saa täsmälleen palkin päätepisteeseen, vaan se on aina hieman päätepistettä ennen tai sen jälkeen. Valitsin arvopisteen arvon näkymään palkin päätepisteen jälkeen. Tästä syystä minun piti hieman huijata asteikkoa ja viivoitusta, jotta kaavion ainokainen viiva näyttäisi olevan 50 % kohdalla (tosiasiassa se on 55 kohdalla ja lopulta vaaka-akseli on poistettu, jotta sitä ei huomaa). Valitettavasti asteikkoa pitää hieman säätää aina, kun kaavion tai piirtoalueen kokoa muuttaa. Jouduin käyttämään täyspitkän palkin arvona lukua 105, jotta 100:n kohdalle tarkoitettu merkki näkyisi kaaviossa.vaihe3
  4. Jotta sain arvopisteiden arvojen tilalle pallot, huijasin muotoilun avulla arvojen tilalle merkin ”l” (pieni ällä) ja muotoilin sen vielä Wingdings-fontilla, jolloin se näyttää pallolta. Käytin mukautettua lukumuotoilukoodia, joka näyttää kyseisen merkin sekä positiiviselle, nollalle, että negatiiviselle luvulle (”l”;”l”;”l”).muotoilu
  5. Tämän jälkeen tein loput muotoilut, kuten siirsin pystyakselin otsikot oikealle, muotoilin palkit eri väreillä, jne.

No entä oliko tässä ähräämisessä ja säätämisessä mitään järkeä? Enpä tiedä. Tuli ainakin selväksi, että hankalaa on. Tällainen kaavio on mielestäni havainnollinen ja toivottavasti juoksurata-kaavio tulisi Exceliin tai vähintään se mahdollisuus, että palkkikaavioon voisi fiksusti yhdistää viivakaavion.

Vit ladata työkirjan itsellesi ja tutkia kaaviota. Voit myös päivittää tiedot, jotka on noudettu Power Queryllä Taloustutkimuksen sivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s