Power Query: Rivien ja sarakkeiden peruskäsittely

Power Query: Rivien ja sarakkeiden peruskäsittely
<- Kyselyoppaan sisällysluettelo
<- Edellinen juttu Seuraava juttu ->

Kyselyeditorin Home (Aloitus) –välilehdellä on runsaasti rivien ja sarakkeiden peruskäsittelyyn liittyviä toimintoja. Monet toiminnoista löytyvät myös pikavalikoista. Jos jokin tarvitsemasi komento puuttuu pikavalikosta tai se on himmennettynä valintanauhassa, kyseisen sarakkeen tietotyyppi voi estää toiminnon käytön sarakkeessa. Muunna tarvittaessa tietotyyppi toiseksi.

Tietotyypit

Käytä tietotyypin määrittämisessä Change Type > Using Locale -vaihtoehtoa, kun pitää kuvata esimerkiksi minkä kansallisuusasetuksen mukaisia erottimia (desimaali- ja tuhaterotin) datassa on käytetty.

tietotyyppi

Edit 10/2016: Uusimmissa versioissa tietotyypit näkyvät sarakeotsikoissa. Jos symbolina lukee ABC ja 123, kyselyeditori ei ole pystynyt määrittämään tietotyyppiä. Määritä silloin tietotyyppi itse.

tietotyypit

Otsikoiden määrittäminen

Vaihda otsikko manuaalisesti tuplanapsauttamalla otsikkoa ja kirjoittamalla tilalle uusi tai käytä Home > Use First Row As Headers -toimintoa, jos otsikkotekstit ovat sijoittuneet ensimmäiseksi tietoriviksi.

first row as headers

Rivien ja sarakkeiden valitseminen

Voit valita alla olevilla toiminnoilla ne sarakkeet ja rivit, jotka aineistoon jätetään. Näiden toimintojen lisäksi voit suorittaa suodatuksia.

sarakkeiden ja rivien valitseminen - Copy

choose columns Tämä toiminto avaa ikkunan, josta voi vaivattomasti rastittaa ne sarakkeet, jotka haluaa jättää ja poistaa rastit poistettavista sarakkeista.
remove columns Pohdi aina sarakkeita poistaessasi, kumpi toiminto on tarkoituksenmukaisempi tulevaa ajatellen.Haluatko, että skripti poistaa vai jättää tietyt sarakkeet jäljelle.
keep rows Aineistossa voi säilyttää tietyn määrän rivejä alusta, lopusta tai tietystä rivistä lukien.
remove rows Aineistosta voi vastaavasti poistaa rivejä alusta, lopusta tai tietystä kohdasta. Toiminnolla voi myös määrittää rivejä poistettavaksi lohkoittain (remove alternater rows). Esim. poistetaan aina 5 riviä ja jätetään 4, jne. Toiminnolla saa helposti pois myös datassa olevat tyhjät rivit.
remove duplicates Mikäli poistat duplikaatteja, valitse ensin esimerkiksi Ctrl-näppäimen avulla, minkä sarakkeiden perusteella duplikaattipoisto tehdään.
remove erros Valitse ensin sarake/sarakkeet, joissa olevien virheilmoitusten perusteella toimenpide suoritetaan. Tämä työkalu joko poistaa tai jättää sellaiset rivit, joihin on muodostunut tulokseksi virhe.

Rivien suodattaminen

Perinteisiä suodatuksia tehdään sarakkeissa olevien suodatusluetteloiden avulla. Sarakkeen tietotyyppi vaikuttaa siihen, millaisia suodatusvaihtoehtoja on tarjolla: tekstisuodattimia, päivämääräsuodattimia tai numeeriselle tiedolle tarkoitettuja suodattimia. Suodatus muuttaa kyselyn tulosjoukkoa.

filter

Suodatusta ei pysty poistamaan kyselyn myöhemmissä vaiheissa Clear Filter –toiminnolla, vaikka sellainen näyttää listalla olevankin. Suodatus poistetaan poistamalla kyseinen askel (step) kyselystä.

<- Kyselyoppaan sisällysluettelo
<- Edellinen juttu Seuraava juttu ->

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s