Power Query: Rivien ja sarakkeiden kääntäminen

Power Query: Rivien ja sarakkeiden kääntäminen
<- Kyselyoppaan sisällysluettelo
<- Edellinen juttu Seuraava juttu ->

Kyselyeditorin Transform (Muunna) –välilehti sisältää erilaisia rivien ja sarakkeiden muuntamiseen liittyviä toimintoja. Erityisen hyödyllisiä ovat ne muutamat toiminnot, joiden avulla sarakkeet voi kääntää riveiksi ja päin vastoin.

Usean sarakkeen kääntäminen kahdeksi sarakkeeksi – unpivot

Lähdeaineisto saattaa olla raportinomaisessa muodossa eli aineistossa on runsaasti sarakkeita. Tyypillisesti sarakkeet kuvaavat esimerkiksi aikaa eli aineiston koko laajenee ajan kuluessa oikealle. Datahan ei ole varastoituna tässä muodossa eikä se myöskään sovellu kovin hyvin muiden raporttien pohjaksi.

aika vaakasuuntaisesti

Jotta aineistoa pystyy käyttämään järkevästi raporteissa, ajan pitää olla yhdessä sarakkeessa eli aineisto pitää kääntää alla olevaan pystysuuntaiseen muotoon.

aika pystysuuntaisesti

Kyselyeditorin unpivot-operaatio muuntaa useita sarakkeita kahdeksi sarakkeeksi eli attribuutiksi ja arvoksi. Voit suorittaa kääntämisen kahdella tavalla. Joko valitsemalla ensin ne sarakkeet, jotka haluat kääntää ja käyttämällä Transform > Unpivot Columns (Muunna > Poista sarakkeiden pivot-asetus) -komentoa. Usein kannattaa kuitenkin tehdä päin vastoin eli valita ne sarakkeet, joita ei haluta kääntää ja käyttää Unpivot Other Columns (Poista muiden sarakkeiden pivot-asetus) -komentoa. Jälkimmäinen on parempi valinta erityisesti jos käännettäviä sarakkeita on runsaasti suhteessa muihin sarakkeisiin ja käännettävien sarakkeiden lukumäärä lisääntyy tulevaisuudessa. Jotta kääntäminen tuottaa oikean lopputuloksen, huolehdi jo ennen operaatiota, että attribute-sarakkeeksi haluamasi arvot on määritetty aineiston otsikoiksi.

unpivoted

Vastaavat komennon löytyvät myös pikavalikosta.

Useiden sarakkeiden luonti kahden sarakkeen perusteella – pivot

Kyselyeditorilla voi tehdä myös päinvastaisen harvemmin tarvitun käännöksen eli pivot-operaation. Valitse ensin se sarake, jonka perusteella sarakeotsikot muodostetaan ja käytä Transform > Pivot (Pivot-sarake) -toimintoa. Määritä avautuvaan ikkunaa, mikä sarakkeista on arvosarake (value) ja mikä laskutoimitus arvosarakkeen luvuille suoritetaan, jos kyseisiä arvoja on useita (esim. useita saman tuoteryhmän, tuotteen ja kuukauden lukuja).

pivot

Pivot-kääntäminen ilman numeerista arvo-saraketta

Edellä kuvatun Pivot (Pivot-sarake) -toiminnon avulla voi kääntää kaksisarakkeisen datan useaksi sarakkeeksi myös ilman numeerista arvo-saraketta.

pivot ilman numeerisia arvoja

Rivit sarakkeiksi ja päinvastoin – transpose

Kyselyeditori kykenee kääntämään kaikki rivit sellaisenaan sarakkeiksi ja päinvastoin.

transpose

Kokeile itse

Tutustu käytännön ohjeisiin ja kokeile miten voit ladata ja kääntää Tilastokeskuksen avoimen postinumerodatan muotoon, jossa sitä voi filtteröidä helposti esimerkiksi pivot-taulukoissa erilaisten muuttujien avulla: Tilastokeskuksen Paavo – postinumeroittainen avoin data

Tutustu myös erääseen esimerkkiin, jossa tarvittiin sekä unpivot & pivot -toimintoja: Power Query -taikoja.

<- Kyselyoppaan sisällysluettelo
<- Edellinen juttu Seuraava juttu ->

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s