7 Excel-yllätystä – siirtyminen ja valitseminen

7 Excel-yllätystä – siirtyminen ja valitseminen

Jotkut seuraavista valitsemisnikseistä saattavat yllättää paatuneenkin Excel-käyttäjän.

1. Yhtenäisellä alueella siirtyminen

Siirryt yhtenäisen alueen laitamille kaksoisnapsauttamalla aktiivisen solun kehyksiä. Tuplanapsauta solun alareunaa, kun siirryt alas tai oikeaa reunaa, kun siirryt oikealle, jne. Jos aineistossasi on tyhjiä soluja, Excel pysähtyy ensimmäiseen löytämäänsä tyhjään soluun. Kun pidät samalla Shift-näppäintä pohjassa, saat valittua solut ensimmäiseen tyhjään asti.

7 Excel-yllätystä - siirtyminen ja valitseminen

Itse olen laiska tarttumaan hiireen, joten käytän siirtymiseen Ctrl + nuolinäppäinyhdistelmää, johon tarvittaessa yhdistän Shiftin.

2. Yhtenäisen alueen valitseminen

Valitset aktiivista solua ympäröivän yhtenäisen alueen Ctrl + A -näppäinyhdistelmällä. Kun painat Ctrl + A toistamiseen, valitset koko laskentataulukon. Jos solun ympärillä ei ole tietoja, ensimmäinen painallus valitsee koko laskentataulukon.

3. Rivin tai sarakkeen valitseminen

Valitset aktiivisen solun kohdalta rivin Shift + välilyönti -näppäinyhdistelmällä ja sarakkeen Ctrl + välilyönti -näppäinyhdistelmällä. Jos olet valinnut useita soluja, näppäinyhdistelmät valitsevat useita rivejä tai sarakkeita. Jos olet muuntanut alueen taulukoksi (table), näppäinyhdistelmät valitsevat rivin tai sarakkeen taulukon sisältä.

Rivin valitseminen

Vihje: kun olet valinnut rivejä tai sarakkeita, voit lisätä uusia painamalla Ctrl + + (plus) tai poistaa valittuja painamalla Ctrl + (miinus).

4. Solun sisällön perusteella valitseminen

Voit valita esimerkiksi lukuja tai tekstiä sisältävät solut, kaavasolut tai tyhjät solut. Valitse ensin haluamasi alue ja käytä komentoa Home > Editing > Find & Select > Go to Special (Aloitus > Muokkaaminen > Etsi ja valitse > Siirry määräten). Tai helpommin painamalla F5 ja valitsemalla Special (Asetukset). Jos valitset vain yhden solun ennen ikkunan avaamista, Excel valitsee laskentataulukosta kaikki halutut solut.

valitse määräten

Vihje: Jos taulukossa on piilotettuja rivejä tai sarakkeita ja haluat esimerkiksi kopioida vain näkyvät solut, käytä ennen kopiointia Visible cells only (vain näkyvät solut) -vaihtoehtoa.

5. Kookkaan rivi- tai sarakealueen valitseminen

Voit käyttää siirtymiseen kaavarivin alussa näkyvää nimiruutua (name box). Kirjoita nimiruutuun sen solun tai alueen viittaus, johon siirryt ja paina Enteriä. Kirjoittamalla esimerkiksi 10:1000 valitset rivit välillä 10 – 1000 tai kirjoittamalla C:R valitset sarakkeet C – R.

nimiruutu

6. Nimen avulla siirtyminen

Kun annat alueelle nimen nimiruudun (name box) avulla, voit jatkossa valita kyseisen alueen nimiruudussa näkyvän nimiluettelon avulla.

nimet

Huomaa että nimi ei saa sisältää välilyöntejä.

7. Taulukoiden  välillä siirtyminen

Napsauta hiiren kakkospainikkeella vasemman alanurkan vieritysnuolten päällä, kun olet aikeissa siirtyä toiseen työkirjan taulukkoon. Eipä tarvitse enää vieritellä taulukonvalitsimia oikealle ja vasemmalle. Näppärää, jos työkirjassa on paljon taulukoita. Testaa itse!

vieritysnuolet

Ctrl + PgDn ja PgUp ovat myös näppärät.

Heitä omat valitsemis/siirtymissuosikkisi?

5 kommenttia artikkeliin ”7 Excel-yllätystä – siirtyminen ja valitseminen

  1. Ja samaa linjaa ctrl + home huomion kanssa myös ctrl + end –> oikeaan alakulmaan jos haluaa nopeasti esim nähdä kuinka iso taulukko on kyseessä.

    Itse käytän suurissa yhden sivun taulukoissa ensimmäistä saraketta / riviä suunnistukseen. Merkkaan jokaisen osion alun jollain merkillä niin ctrl + nuolinäppäimillä voin liikkua nopeasti ympäriinsä.

    Jos työskentelee identtistä formaattia olevien sheettien kanssa niin valitsemalla monta sheettiä (shift + hiiri tai pgdown/pgup) voi muuten tehdä muutokset kaikkiin kerralla. Tämän kanssa saa kyllä olla varoivainen jos on vahingossa vaikka lisännyt johonkin ylimääräisen rivin niin sekamelska on massiivinen…

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s