7 Excel-yllätystä – kaavat

7 Excel-yllätystä – kaavat

Jotkut seuraavista kaavajekuista saattavat yllättää rutinoituneenkin Excel-laskijan.

1. Kaavan ryhmittely

Voit välilyöntien lisäksi ryhmitellä kaavoja rivinvaihtojen avulla (Alt + Enter). Funktioissa välilyönnin saa kirjoittaa esimerkiksi puolipisteen jälkeen. Excel poistaa välilyönnit joita se ei salli.

kaavan ryhmitys

2. Kaavojen esiin tuonti ja piilotus

Saat kaavat esiin ja piilotat ne Formulas > Formula Auditing > Show Formulas -komennolla (Kaavat > Kaavojen tarkistaminen > Näytä kaavat). Samassa työkaluryhmässä on myös paljon muita hyödyllisiä kaavojen tarkistamiseen liittyviä työkaluja.

kaavojen tarkistaminen

3. Soluviittaukset ja F4:n kaksi eri käyttötarkoitusta

Kun teet kaavaa ja olet kirjoittanut tai valinnut soluosoitteen, vaihdat soluviitauksen tyyppiä painamalla F4:sta. Kukin painallus muuttaa soluviittausta seuraavasti: $A$5-> A$5 -> $A5 ->  A5.

Äfnelosella on muista näppäimistä poiketen kaksi tyystin erilaista käyttötarkoitusta. F4 toistaa myös viimeisen komennon, kuten rivin lisäämisen tai suorittamasi muotoilun.

4. Kaavan arvon tarkistaminen

Tarkistat kaavassa olevan lausekkeen arvon maalaamalla lausekkeen ja painamalla F9. Poistuthan kaavasta tämän jälkeen Esc-näppäimellä, jottet muuta lauseketta pysyvästi.

kaavan osan tarkistaminen

5. Kaavojen kopiointi alas

Voit kopioida kaavan alas kaksoisnapsauttamalla solun oikean alakulman täyttökahvaa, jos vasemmanpuoleisessa sarakkeessa on tietoja.

kaavan kopointi

Jekkujekku: Eihän kaavoja tarvitse enää kopioida alas, jos aineisto on taulukko.

6. Nimet kaavoissa

Kun nimeät soluja ja käytät nimiä kaavoissa, tarvitset vain harvoin $-merkkejä. Nimi vastaa absoluuttista viittausta (kuten $H$1). Nimien avulla saat myös kaavoistasi helpommin ymmärrettäviä: =IF(Myynti > Raja;  Myynti * Bonusprosentti;  0)

nimet kaavoissa

7. Lukujen muuntaminen ilman kaavoja

Voit suorittaa soluissa oleville luvuille yksinkertaisia laskutoimituksia myös ilman kaavoja. Voit esimerkiksi muuntaa alueen luvut negatiivisiksi kopioimalla leikepöydälle luvun -1, valitsemalla kohdealueen ja komennon Paste Special > Multiply (Liitä määräten > Kerro).

liitä määräten

Idis: 1 200 0000/1 000 000 -> 1,2
Vihje: Uusimmissa Excel-versioissa pääset helposti Paste Special -ikkunaan Ctrl + Altv -näppäinyhdistelmällä.

PS. Laiskuuttani aloitan kaavan yleensä + -merkillä, sillä sen painamiseen riittää yksi sormi. Excel lisää puolestani yhtäsuuruusmerkin kaavan alkuun.

kaavan alussa plussa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s