Monesti eläköön Power Query!

Monesti eläköön Power Query!

Kissoilla sanotaan olevan yhdeksän elämää ja Power Querylläkin eilisen uutisen perusteella nyt jo kolme! Ja jos erilaiset tuotenimet huomioidaan, voidaan puhua jopa viidestä.

Microsoft kertoi eilen kiinnostavat suunnitelmansa Power Querystä eli Get & Transform –toiminnosta osana SQL Serveriä, mutta katsotaanpa ensin hieman takapeiliin ja siihen miten Power Query vaikutti myös HExcelligent-blogin syntyyn …

Excel Data Explorerista se alkoi

Kun Microsoft julkisti Excel Data Explorerin (nyk. Power Query) ensimmäisen esiversion maaliskuussa 2013, latasin ja asensin sen välittömästi. Työkalun huikeat mahdollisuudet räjäyttivät tajuntani ensitestauksella siinä määrin, että muistan jopa missä olin eli kotitoimistolla ruokapöydän äärellä. Hymiö. Exceliin tulisi vihdoinkin ETL -väline (Extract, Transform, Load)!

explorer-logoYmmärsin heti, että Data Explorer tulisi helpottamaan mm. Exceliä käyttävien kontrollereiden ja analyytikoiden työtä merkittävästi. Todella merkittävästi. Se tulisi tarjoamaan VBA:ta huomattavasti helpomman tavan automatisoida suuren osan siitä turhasta manuaalisesta datan muokkauksesta, johon moni käyttää työajastaan aivan liian suuren osan.

Vihdoinkin työssä voisi keskittyä siihen mikä on oleellista ikuisen copy-pasteamisen, desimaalipilkkujen kanssa taistelemisen tai manuaalisen Text to Columns -pilkkomisen sijaan. Ilahduin myös siitä, että oman työni näkymät muuttuisivat mielenkiintoisemmiksi ja vaivattomammiksi ”VBA-tunkkauksen” vähentyessä konsultointityössä ja päästessäni opettamaan fiksumpia välineitä ja työmenetelmiä kursseillani. Ja näin on todellakin käynyt!

Olen nyt vuosien varrella toteuttanut asiakkaille runsaasti erilaisia datan muokkausta edellyttäviä raportointikokonaisuuksia tai opettanut heitä itse toteuttamaan ja aikaa on kulunut murto-osa siihen verrattuna mitä vastaavien raportointityökalujen tekeminen olisi edellyttänyt VBA:lla koodattuna. Power Query on säästänyt sekä tekijöiden hermoja että asiakkaiden rahaa. Eräässä toteutuksessa tarvittiin vain yksi Power Query –kysely, jonka tekeminen vei minulta aikaa testauksineen noin 4 tuntia, kun toinen konsultti oli tarjouksessaan hinnoitellut saman työn VBA-toteutuksen hinnaksi 10 000 €.

Aloitin muutama viikko sitten Power Query -kurssin erään kansainvälisen yhtiön silminnähden stressaantuneiden talouden asiantuntijoiden kanssa. Tunnelma oli aamulla kireä, sillä deadlinet piti saavuttaa ja kurssille ei olisi ollut aikaa tulla. Osallistujat tuskin huomasivat saapumistani neukkariin eivätkä juurikaan tervehtineet minua saati toisiaan. Kiitos Power Queryn, iltapäivään mennessä tunnelma ja osallistujien ilmeet olivat muuttuneet täysin. Muokkasimme dataa iloisen puheensorinan siivittämänä ja osallistujat kertoivat kurssipäivän muuttavan heidän työnsä täysin. Datat olisivat hetkessä analysoitavissa ja viikoittain tuntitolkulla aikaa vievät rutiininomaiset, tylsät ja virhealttiit toimenpiteet muuttuivat kurssipäivän aikana yhdeksi Refresh -komennon antamiseksi. Tuntien turha työ supistui minuuteiksi. Osallistujia oli lähes 10 ja he arvioivat jokainen säästävänsä jatkossa 1-3 tuntia työaikaa viikottain, joskus jopa enemmän. Laskeskelimme työajan säästöä kuukausi- ja vuositasolla ja luvut olivat huikeita.

Power Query From Folder

Valehtelematta minäkin olen nauttinut jokaisesta hetkestä, jonka olen saanut viettää Power Queryn parissa. Hymiö.

Tarkistaessani juuri alkuperäisen Data Explorerin esiversion julkistuspäivän, googletin ”Data Explorer” ja ilahduin päätyessäni omaan julkistusviikolla  Onsightin artikkeleihin kirjoittamaani juttuun Excel Data Explorer – yksi syy vähemmän sulkea Excel.

Tarina jatkui Power Querynä …

Vuoden 2013 aikana ajatus oman blogin perustamisesta vahvistui sitä mukaa, kun Microsoft julkaisi kuukausittain aina vain parempia versioita Data Explorerista ja nimikin vaihtui Power Queryksi.

power query välilehti

Samoihin aikoihin Microsoft paljasti esiversion Excelin päälle asennettavasta kolmiulotteisia karttatarinoita tekevästä GeoFlow:sta, joka sai nimekseen Power Map ja nykyisin tunnetaan nimellä 3D Maps.

3D maps

Nauhoitin jo GeoFlow-esiversion julkistamispäivänä ensimmäisen videoklipin kolmiulotteisen visualisoinnin toteutuksesta kun visualisoin palaverireitin Microsoft-talolta Onsightin toimistolle Vilhonkadulle: https://youtu.be/-aW_8KxjlaY

… ja Power Query vaikutti HExcelligentin syntyyn

Facebook muistutteli juuri, että häiritsin jopa ystäväpiiriäni Power Queryn kuukausittaisilla päivityksillä.

fb-postaus

Koska tammikuussa 2014 tilanne oli edelleen se, ettei juuri kukaan kursseilla ja konsultointihommissa tapaamani Excel Pro ollut kuullutkaan Power Querystä tai muista uusista työkaluista (Power Pivot, Power View, Power Map), päätin lopulta perustaa blogin, jossa jakaisin aiheeseen liittyvää tietoutta suomalaisille suomeksi.

Power Querystä se siis lähti, mutta epäilys ja jännitys oli suuri: saisinko blogilleni yhtään lukijaa ja riittäisikö motivaatio kirjoittamiseen? Nimeksi suunnittelin jotakin seuraavista: HExcel, HExcellent tai HExcelligent. Nimeä ei tarvinnut pohtia pitkään, sillä muut  vaihtoehdot olivat jo joko jonkin nettisivun tai twitter-tilin käytössä.

hexcelligent uudella fontilla

HExcelligentin suosio on yllättänyt

ensimmainen-vuosiEnsimmäisen juttuni kirjoitin 16.1.2014: Excelligent Year to You Controller!

Siitä on kohta jo kolme vuotta ja edelleenkin voin allekirjoittaa tekstin. Noh – ehkäpä jutussa korostuisi nyt Excelin vierellä myös Power BI.

Tänään tuota ensimmäistä tekstiä lukiessani voin myös olla tyytyväinen siitä, että moni on blogini ansiosta löytänyt välineet, tilannut kurssin ja pystynyt tehostamaan ja helpottamaan työskentelyään niiden avulla! Ehkäpä säästänyt jo merkittävän määrän työtunteja ja saanut tehdä fiksumpia hommia.

Tein paljon työtä ensimmäisenä HExcelligent-vuonna saavuttaakseni näkyvyyttä. Kirjoitin lähes sata juttua, vaikka alkuperäinen tavoite oli yksi blogiteksti viikossa. Nyt vierailijoita on ollut jo yli 200 000 ja blogissani käy arkisin 400-500 vierailijaa päivässä ja viikonloppuisinkin pari sataa. Saan HExcelligentin kautta paljon yhteydenottoja sekä positiivista palautetta ja näen klikkaustilastoista, että esimerkiksi monet ammattikorkeakoulut ja muut oppilaitokset käyttävät HExcelligentin sisältöä höydyksi opetuksessaan.

HExcelligent on tottakai vaikuttanut myös siihen, että olen saanut jo kahtena peräkkäisenä vuotena Microsoftin MVP (Most Valuable Professional) –tunnustuksen ja minua pyydettiin nyt syksyllä ensimmäisten Excelin SM-kisojen päätuomariksi! Se oli hauska ja hieno kokemus.

Power Queryn lisäksi olen nauttinut jokaisesta hetkestä, jonka olen saanut viettää HExcelligentin ja HExcelligentin kautta saatujen uusien tuttavien ja asiakkaiden kanssa!

Excelin Power-työkalut muokattiin Power BI:ksi

Loppu onkin Power Queryn ja muiden Excelin Power-työkalujen osalta historiaa.

Microsoft huomasi jo varhain, että Excel Power-välineineen ei suinkaan tule olemaan varteenotettava työkalu kilpailemaan datan visualisoinnissa Tableaun ja Qlikin kanssa, joten Microsoft päätti irrottaa välineet Excelistä ja ryhtyä rakentamaan niiden pohjalta uutta tuotetta.

Syntyi hieno Power BI!

Nyt Power Query elää toista elämäänsä, voi hyvin ja kehittyy Power BI Desktop –tuotteen yhtenä osana, ja sitä kutsutaan kyselyeditoriksi (Query Editor). Excel 2016 -versiossakin tuotenimi on häivytetty ja puhutaan Get & Transform –toiminnosta, joka korvaa pikkuhiljaa kaikki vanhat Excelin tuontitoiminnot. Power View on saanut täysin uuden elämän eikä sen rajoittuneita ja yksinkertaisia visualisointeja voi enää edes verrata upeisiin Power BI –visualisointeihin. Power Pivot ja DAX –kieli ovat päässeet arvoiseensa ympäristöön, jossa ne toimivat saumattomasti kaatuilematta. 😉

Excelin Power työkaluista vain 3D Maps on jäänyt vähäisemmälle huomiolle eikä ole saavuttanut sellaista huomiota, mitä Microsoft on alkujaan olettanut. Nähtäväksi jää, mitä välineelle tapahtuu, sillä sitä ei ole myöskään integroitu mukaan Power BI:hin ja melko vaisulta kehitys vaikuttaa myös Excelin puolella.

desktop-ja-datan-tuon-ti

 

Power Queryn kolmas elämä osana SQL Serveriä

Ja nyt uusimpana uutisena Microsoft paljasti eilen, että Power Querystä lähtöisin oleva Get Data –toiminnallisuus tulee olemaan myös osa SQL Serveriä. Lue lisää täältä.

Hurraa ja eläköön Power Query!

power-query-visual-studiossa

Kuva on otettu linkitetystä Analysis Services Team Blog:in artikkelista

Entäpä HExcelligentin tulevaisuus?

Jos sinulle on ollut hyötyä blogin jutuista ja ohjeista, toivottavasti jaat niitä aktiivisesti muille! Mikään muu ei motivoi enempää jatkamaan kuin se, että jutuilla on myös lukijoita ja jutuista on hyötyä mahdollisimman monille! Silmäniskuhymiö.

 

PS. Kunpa Microsoft ottaisi Power Query -tuotenimen takaisin käyttöön, jotta olisi yksi selkeä tuotenimi, jolla voisi suorittaa netistä hakuja. Get & Transform (Excel 2016:sta) ja kyselyeditori (Query Editor) ovat aivan liian yleisiä termejä, jotta haut veisivät oikeiden ohjeiden äärelle. Kiinnostavaa on myös huomata, että jopa Microsoftin omat edustajat puhuvat edelleen kaikkialla Power Querystä, vaikka se oli olemassa vain Excel 2010 ja 2013 -versioissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s