Alkon hinnasto Power BI:ssä

Alkon hinnasto Power BI:ssä

Muistatko vielä kahden vuoden takaisen #viskigaten?

Minäkin osallistuin kapinaan laatimalla kyseisenä iltana blogiini Alkon hinnastosta Excel-version.

Blogijuttu pitää edelleen kultamitalisijaa yhden vuorokauden aikana saavutettujen klikkien määrällä laskettuna, sillä hinnasto lähti elämään omaa lähes viraalia elämäänsä viskigate-yönä sekä Twitterissä että Facebookissa.

Sittemmin visualisointiin on tullut Exceliä monipuolisempi ja mielenkiintoisempi Power BI -itsepalveluraportointiväline, joten tein tänään uuden, visuaalisemman ja paljon hienomman version hinnastosta:

Avaa Alkon hinnaston Power BI -visualisointi

Alko päivittää ladattavan hinnastotiedostonsa kerran kuukaudessa, joten yritän muistaa tehdä päivityksen myös Power BI -raporttiin.

raportti

Uusia visualisointeja

Piti testata heti eilen julkistettuja tuoretta mukautettua pyramid-visuaalia, jossa pyramidin lohkot irtoavat hauskasti toisistaan, kun napsautat niitä. Käytin myös liquid fill -visuaalia, joka näyttää valitun tuoteryhmän keskimääräisen alkoholiprosentin. Käypäs testaamassa.

pyramid

Infographic Designer mahdollistaa erilaisten symbolien ja kuvien käytön kaavioissa:

img_0295

Huomioita

Organisaation sisäisissä raporteissa suodattimista suuren osan voi sijoittaa raporttisivun oikeassa reunassa olevaan suodatuspaneeliin, jolloin varsinaiselle sisällölle jää enemmän tilaa. Tällaisessa julkisesti jaetussa visualisoinnissa suodatinpaneelia ei näytetä, joten suodattimet on pitänyt sijoittaa raportointisivulle. Lisäsin Power BI -ideoihin aiheeseen liittyvän ehdotuksen, jota voit käydä äänestämässä, jos olet samaa mieltä, että myös julkiksissa raporteissa olisi hyvä näyttää suodatinpaneeli.

Vaikka raportit näkyvät myös mobiililaitteissa, hinnasto toimii suodattimien määrästä johtuen parhaiten työasemassa selaimella.

Otan mieluusti kommentteja ja ideoita vastaan hinnastovisualisoinnin kehittämiseksi.

Excel-versio löytyy täältä.

[Edit 24.1.2017: Perustin uuden sivuston, johon kokoan kaikki avoimesta datasta laatimani visualisoinnit. Tervetuloa piipahtamaan Vilahduksessa.]

7 kommenttia artikkeliin ”Alkon hinnasto Power BI:ssä

 1. Hei,

  Kiitos mielenkiintoisesta hinnastosta. Kysymyksenä vain että eikö viskeille tosiaan ole siinä alkon hinnastossa määritelty maata? Viinit kyllä löytyy maittain, mutta ei viskit.

  Jossei sitä saa suoraan siitä hinnastosta, niin näköjään melkein kaikkien valmistajien nimessä on valmistusalue, niin voisiko siitä tehdä vastaavan arvailun kuin tuosta iästäkin? Eli jako olisi valmistusalueittain (islay, speyside, highland…)

  Viskeissä olisi erittäin tärkeää myös jakaa single malt ja sekoitteet, nämä on ainakin Alkon painetussa hinnastossa eroteltu.

  Tykkää

  • Moi,

   Juu, valmistusmaa tosiaan puuttuu kaikista viskeistä kuten valmistusalue ja ikäkin. Etikettimerkinnöissä saattaa lukea viimeisenä pilkun jälkeen islay, speyside, highland, joten siitä sen saisin poimittua. Pitää tutkia tänään myöhemmin, kun pääsen taas koneen äärelle.

   Single malt ja sekoitteet eivät myöskään ole omassa kentässään, mutta termit saattavat esiintyä tuotteiden nimissä.

   Tykkää

 2. Moi Jesse,

  Ehtisitkö käydä silmäilemässä viskit. Nappasin alueen valmistajan nimestä (viimeisen pilkun jälkeinen osa) ja sen perusteella määritin maan. Tulivatkohan ne oikein eli ovathan nuo kaikki alueet Skotlannissa? Lisäksi nappasin Single Malt ja Blended Malt -tekstit tuotteen nimestä. Pitäisikö niitä vielä luokitella jollain muilla termeillä?

  Nämä ryhmittelyt ja tyypittelyt menevät tietenkin sekaisin, jos Alko lisää jotain muuta tekstiä valmistajien nimien loppuosaan kuin mitä niissä nyt on. Nytkin jouduin erikseen korvaamaan esim. Kentuckyn ja Tennesseen osalta alueista pois ylimääräisiä tekstejä, sillä niissä oli mukana tyypitteleviä tietoja kuten ”Kentucky Straight Bourbon Whiskey”.

  Kartassa pystyy nyt myös porautumaan esimerkiksi Skotlannin eri alueille napsauttamalla ympyrän päällä pikavalikon auki.

  Tykkää

  • Hei,

   Tämä olikin nopeaa toimintaa.

   En paras asiantuntija ole, mutta näyttää suurinpiirtein hyvältä. Jotain minulle uusia alueita, mutta näyttää ihan hyvältä. Maantieteeseen en mene sanoon, eikö näitä periaatteessa yleensä sanota skottiviskeiksi, sitten on myös irlanlaisiakin versioita osa. Mutta jos Alko ei näitä hinnastossaan erottele, niin vähän paha siihen on mitään keksiä. Ellei sitten jostain muualta löytyisi esim. valmistajalistaus, josta voisi hakea alueen/maan.

   Amerikan osalta en mene sanomaan mitään varmaa, mutta vähän semmoinen käsitys minulla on että tuo kentucky/tennessee whisky ei välttämättä tarkoita valmstusaluetta, vaan enemmänkin juomatyyppiä. Pikaisen googlen perusteella se pitää kuitenkin useimmiten paikkansa ja vain Kentucky whiskeyt saattavat olla jossain muuallakin tuotettuja.

   Liked by 1 henkilö

   • Kiitti! Mennään tällä ja katsotaan tuleeko kommentteja muilta asiantuntijoilta. 🙂 Skotlanti piti vaihtaa uk:ksi, jotta iPad näyttäisi maan. 😦

    Tykkää

 3. Skotlanti ei näy kartalla iPadissa

  Huomasin erikoisen ominaisuuden. Läppärillä sekä Chrome, IE että Edge näyttävät nätisti kartalla myös Skotlannin, mutta iPadillä Safarissa tai Chromessa Skotlanti ei piirry lainkaan kartalle. Voipi olla, että mun pitää vaihtaa se joko Englanniksi tai UK:ksi, jotta näkyisi kaikilla laitteilla. Testailu jatkuu.

  UK näyttää toimivan, mutta esim. kaikki viskin valmistusalueet eivät näy iPadista katsottuna. Laitan havainnon Microsoftille.

  Tykkää

 4. Uudistuksia:

  1) Vaihdoin listoissa käytetyn matrix-visualisoinnin table-tyyppiseksi, jotta listoja pystyy vapaammin lajittelemaan otsikoita napsauttelemalla.

  Matriisissa lajittelu tapahtui kunkin tyypin (esim. viinityyppi) sisäisesti eli esimerkiksi tehosuhteen tai hinnan perusteella ei pystynyt lajittelemaan kaikkia tuotteita järjestykseen. Nyt pystyy.

  2) Hinnastoluetteloissa on nyt myös linkit Alkon tuotekohtaisille esittelysivuille.

  3) Mukana nyt myös lähes 2000 tuotteen tilausvalikoima.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s