Alkon hinnasto Excelissä

Alkon hinnasto Excelissä

Latasin Alkon hinnaston Power Queryllä Exceliin, joten nyt tuotteita sekä niiden hintoja, alkoholiprosentteja, tehosuhteita, happamuutta, kantavierreprosentteja ja kalorimääriä voi näppärästi tutkia pivot-taulukoissa.

Työkirjassa on useita valmiita pivot-taulukoita, joiden avulla voit tarkastella joko kaikkia tuotteita tai erikseen viinejä, oluita tai #viskejä.

Saat taulukon täyteen kokoon näytölle, kun napsautat upotetun taulukon alareunan oikeanpuolimmaista painiketta. Download-painikkeen avulla voit myös ladata työkirjan itsellesi, jos haluat rakentaa omia pivottejasi. Viimeisessä taulukossa on hinnaston päivitykseen liittyviä ohjeita.

Jos yllä oleva Office-komponentti ei näy, voit ladata tiedoston itsellesi tästä.

Taustaa

Laadin tämän Alkon Excel-hinnaston kuuluisana #viskigate-lauantai-iltana 11.10.2014 ja päivitän blogissa olevan hinnaston datan satunnaisesti. Viimeisin päivitysajankohta näkyy pivot-taulukkosivuilla.

Lisätietoja #viskigatesta:

Hinnastodatan muodostaminen hoitui hetkessä Power Queryllä. Alkon datassa ei ollut ylemmän tason ryhmitystä (kuten Oluet, Viinit, Liköörit), joten muodostin sellaisen Ryhmät-tauluun, jonka yhdistin Juomat-kyselyyn. Laskin Power Queryssä myös tehosuhteen (pullokoko*alkoholiprosentti/hinta). Viskien ikä ei ole Alkon hinnastossa omana sarakkeenaan. Ratkaisin asian olettamalla, että iän jälkeen viskin nimessä esiintyy merkkijono ” Year”. Tämän oletuksen perusteella sain poimittua nimestä iän. Tosin logiikka ei välttämättä toimi kaikissa tilanteissa, kuten sellaisissa viskeissä joiden nimi päättyy sellaiseen numeroon, joka ei kuvaa ikää.

Lähdedata on haettu Alkon sivuilta.

Edit 17.12.2016: Laki muuttui ja nykyisin Alko voi näyttää myös kirkkaiden alkoholijuomien hintoja omilla sivuillaan. Alko myös uudisti sivunsa syksyllä 2016 ja nyt hinnastotiedosto päivittyy vain kerran kuukaudessa (aiemmin päivitys tapahtui kerran vuorokaudessa). Samalla aiheutui sellainen muutos, että jokaisen päivityksen yhteydessä tiedoston url-osoite muuttuu, joten tekstitiedoston osoite pitää käydä ensin kopioimassa Excel-tiedostoon, jotta hinnaston lukeminen onnistuu. Lisäohjeet löytyvät tiedostosta.

2 kommenttia artikkeliin ”Alkon hinnasto Excelissä

 1. Mahtava PowerBI-popularisointi-esimerkki taas, kiitos Heidi! Osaat selvästi löytää suomalaisen mieltä liikuttavat esimerkit: autot ja viina. Meillä oli muuten Otaniemessä 70-luvulla tämän esiesiesiversio. Aina, kun uusi Alkon hinnasto ilmestyi, reipas teekkari naputti uudet hinnat koneelle. Ja hetken kuluttua rivikirjoitin sylki pyjamapaperisen listan, joka ripustettiin Prodekon ilmoitustaululle. Tämä oli ennen SQL-tietokantaa, Oraclea, Exceliä, Lotus123:a. Joten hienommat pivotit, drill-downit, grafiikat, yms. puuttuivat. Keskeisin tuli kuitenkin esiin, ns. hinta/laatusuhde. Tuotteet oli listattu järjestykseen alkoholigrammaa/suomenmarkka.

  Tykkää

  • Kiitti Leena! … autot … viina … ja tänään aiheena me, myself and my name. 🙂 Hauska tuo tarina Alkon hintoja naputtelevasta teekkarista ja siitä kun ei ollut kaikenmaailman visualisointeja ja sai keskittyä oleelliseen eli hinta/laatusuhteeseen.

   Eräs kurssilainen kerran tokaisi: ”Tekisinkö itse makron vai palkkaisinko kesäteekkarin?” Suuri osa Suomen Excel-makroista on nimittäin kesäteekkareiden koodaamia, joita kukaan vakinaisista ei osaa ylläpitää.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s