Excelin SM-kisojen toisen kierroksen vastaukset

Excelin SM-kisojen toisen kierroksen vastaukset

Ensimmäisen SM-kisakierroksen vastausten julkistuksesta on jo tovi, sillä Excel-tiimin Program Manager Johnnie Thomas on nähnyt poikkeuksellisen paljon vaivaa ja käyttänyt aikaa kuvatessaan ratkaisumalleja sekä kirjallisesti että erilaisten videoklippien avulla.

Voit ladata tästä minun suomenkielisestä lyhyestä koosteestani Excel-malliratkaisun suomenkielisen version. Lisäksi olen upottanut juttuuni Johnnien ohjevideot. Suomenkielisen tiivistelmän tarkoituksena ei ole niinkään porautua ratkaisuihin, vaan antaa yleiskuva siitä millaisia kisatehtävät olivat.

Löydät sekä englanninkielisen tiedoston että ratkaisuohjeet Johnnien artikkelista. Johnnien artikkelin kuvitukseen oli päässyt myös Suomen osakilpailun finalistin Mikko Pöyryn visualisointi. Hyvä Mikko! Keräsin tähän omaan koosteeseeni suomalaisten kisaajien eniten yleisöääniä saaneet kaaviot, joiden joukossa oli myös toinenkin lopullinen finalisti Vesa Tuomainen.

Toisen kierroksen malliratkaisut

Lataa suomenkielinen esimerkkitiedosto tästä

Datanmurskausviesti

Datanmurskausosiossa oli kaksi osuutta. Ensimmäisessä piti laatia olympialaisten 4×400 viestin lopputuloksista kaksi erilaista pivot-taulukkoa.

Johnnien laatima ohjevideo

Toisessa datanmurskausviestin osuudessa piti toteuttaa Hae & Muunna (Get & Transform) -toiminnolla (ent. Power Query) kysely, joka muodostaa juoksijoista useiden eri kriteereiden perusteella tietynlaisen tuloslistauksen.

Johnnien ohje:

Rytminen kaaviovoimistelu

Kaaviovoimistelussa annettiin tehtävä, jossa piti visualisoida olympialaisten historiallista tietoa ja visualisoida mm. televisioinnin ja lipunmyynnin kasvua.

 

Suomen osakilpailussa eniten yleisöääniä saivat seuraavat kaaviot ja niille yhteistä oli se, että yhdessä kuvaajassa ei yritetty näyttää liikaa asioita, vaan luvut oli jaettu havainnollisesti useampiin eri kaavioihin. Pistelaskussa tuomariäänten painoarvo oli suurempi kuin yleisöäänten.

Mikko Pöyry
(lopulta myös 1 kolmesta finalistista)

linkki kaavioon


Toni Kokko

linkki kaavioon


Jani Kokko

linkki kaavioon


Vesa Tuomainen
(lopulta myös 1 kolmesta finalistista)

linkki kaavioon

Kaavapaini

Kaavapaini oli selkeästi tämän kierroksen haastavin osuus. Tehtävässä piti pelkkiä kaavoja käyttäen selvittää kolmesta eri aineistosta muodostuvasta kokonaisuudesta erilaisia tuloksia.

Mikäli kaavat kiinnostavat, suosittelen katsomaan alla olevan Johnnien perusteellisen ohjevideon.

Onnea

Tämä 2. kierros oli ensimmäinen varsinainen karsintakierros. Onnea kaikille yhdeksälle Excel-taiturille, jotka selvittivät tiensä kolmannelle välieräkierrokselle!

Etelä-Suomen edustajat

@Riku Ranta, @Mikko Kuusakoski, @Otto Huuhtanen

Keski-Suomen edustajat

@Vesa Tuomainen, @Ilkka Keskiväli, @Erkki Renvall

Pohjois-Suomen edustajat

@Mikko Pöyry, @Antti Pesonen, @Henri Falck

Ensimmäisen kierroksen vastaukset.

Kolmannen välieräkierrokset ratkaisuita ei ole vielä julkistettu. Tulen jakamaan ne heti, kun ovat saatavilla.

3 kommenttia artikkeliin ”Excelin SM-kisojen toisen kierroksen vastaukset

 1. Paluuviite: Excelin SM-kisojen ensimmäisen kierroksen vastaukset | HExcelligent.fi

 2. Mielestäni minulla oli kaikki vastaukset oikein kun vertasin alkuperäisiä vastauksiani mallityökirjaan. En kuitenkaan päässyt jatkoon, niin kiinnostaisi tietää, kuinka monella oli kaikki vastaukset oikein? Eli oliko edellytys finaaliin pääsyyn, että sai eniten ääniä Rytmisessä kaaviovoimistelussa? Ja oliko siinä mitään tuomaripisteitä vai perusuiko pisteet siitä puhtaasti tykkäysten määrästä?

  Tykkää

 3. Hei Jonas,

  Yleisöäänet vaikuttivat osaltaan pisteytykseen, mutta niiden lisäksi lopulliseen pistemäärään lisättiin tuomariston antamat äänet. Tuomaristo arvioi kaavioita kolmesta eri näkökulmasta ja tuomariston antamilla äänillä oli kaaviovoimistelun pisteytyksessä merkittävästi suurempi painoarvo kuin yleisöäänillä.

  Kaikki osa-alueet (datanmurskaus, rytminen kaaviovoimistelu ja kaavapaini) vaikuttivat yhtäläisesti lopulliseen pistemäärään eli esimerkiksi kaaviovoimistelun vaikutus ei ollut muita vähäisempi.

  On mahdollista, että vaikka kisaaja olisi saanut täydet pisteet datanmurskauksesta ja kaavapainista, kokonaispisteet eivät ole riittäneet jatkoon, jos kaavioista saatu pistemäärä on alhaisempi.

  Terveisin,
  Heidi

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s