Täysistunnon äänestyksen tulos Excelissä

Täysistunnon äänestyksen tulos Excelissä

Avioliittolakiin liittyvä täysistunnon äänestys innosti toteuttamaan Exceliin Power Pivot -tietomallin, jonka avulla voi helposti tutkia minkä tahansa kauden 2011-2015 täysistunnon äänestyksen tulosta.

Voit imuroida työkirjan itsellesi ja tutkia tuloksia esimerkiksi eduskuntaryhmän, kansanedustajien sukupuolen, syntymävuosikymmenen, vaalipiirin tai kotikunnan perusteella.

Työkirja on helppokäyttöinen, jos tunnet Power Queryn ja Power Pivotin perusperiaatteet. Kopioit vain Eduskunnan nettisivuilta haluamasi Äänestystulos-sivun URL-osoitteen malliin ja päivität työkirjassa olevat kyselyt.

Työkirjan toimintaperiaate

Teknistä tietoa

Työkirja on toteutettu Excel 2013 Power Pivot -tietomallina. Power Pivot -tietomallit ovat versioriippuvaisia, joten tarvitset Excel 2013 -version, jossa on sekä Power Pivot että Power Query. Lyödät lisätietoja: Power Pivotin aktivointi ja lisäksi sinun pitää ladata ja asentaa ilmainen Power Query.

EDIT 30.11.2014: Työkirjasta on myös Excel 2010-versio, jonka voi ladata blogin lopusta.

Työkirjan käyttö

Hae Eduskunnan sivuilta sen äänestyksen Äänestystulos-sivu, jota haluat tutkia. Sivun pitää olla juuri alla olevan kaltainen äänestystulos-sivu, ei mikä tahansa sivu.

äänestystulossivu

Kopioi sivun URL-osoite työkirjaan sille varattuun paikkaan eli soluun A3:

polku

Päivitä tulokset työkirjassa olevan ohjeen perusteella antamalla kaksi päivityskomentoa. Kyselyt on toteutettu Power Queryllä ja kyselyt lataavat tiedot Power Pivotin tietomalliin. Päivitys onnistuu, mikäli Äänestystulos-sivun rakenne ei muutu eikä vaihtele äänestyksittäin. Ennen päivitystä sinun pitää määrittää tietolähteiden julkisuustasot (ks. seuraava kuva).

Työkirjaan latautuu äänestystuloksen lisäksi myös Wikipediasta tietoja kauden 2011-2015 kansanedustajista. Kun lataat tuloksia ensimmäistä kertaa, määritä että tiedot ovat julkisia (Public) ja valitse Save. Jos alla oleva yksityisyystaso-ikkuna ei avaudu automaattisesti, pääset ikkunaan komennolla Power Query > Data Source Settings (tietolähdeasetukset).

julkisuus

Analysointi

Työkirjassa on muutamia pivot-taulukoita ja -kaavioita sekä niihin kytkettyjä osittajia, joiden avulla pystyt suodattamaan raportteja eri tavoin. Työkirjaa ei ole suojattu, joten voit lisätä haluamiasi pivotteja sekä kaavioita.

esimerkkiraportti

Excel 2013 työkirja: Täysistunnon äänestyksen tulos Excelissä.xlsx.
Uudempi 8.3.2015 päivitetty versio, jossa osittajana myös Edustajan ääni: Täysistunnon äänestyksen tulos Excelissä versio 2

Excel 2010 työkirja: Täysistunnon äänestyksen tulos Excelissä versio 2010.xlsx
Uudempi 8.3.2015 päivitetty versio: Täysistunnon äänestyksen tulos Excelissä versio 2010 versio 2
(2010-versio näyttää antavan virheilmoituksen PowerPivotin puolelle siirryttäessä, mutta toimii siitä huolimatta. Johtunee siitä, että työkirja on alun perin toteutettu 2013-versiolle.)

EDIT 29.1.2015: Selvisi, että jokaisen äänestyksen URL-päivittyy Eduskunnan järjestelmässä dynaamisesti. Tämänpäiväinen linkki ei toimi enää huomenna. Kopioi siis äänestystulossivulla tämänhetkinen linkki, jos yrität päivittää blogissa jaettujen työkirjojen tiedot.

Löydät muita HExcelligent-työkaluja täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s