Uudistunut: Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista

Uudistunut: Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista

Power BI -palveluun julkaistuja Power BI -tietomalleja on voinut käyttää Excelissä pivot-raporttien tietolähteenä jo maaliskuusta 2016 lähtien. Kesän aikana toimintoa uudistettiin ja nykyisin Power BI:n käyttö tietolähteenä on entistä helpompaa.

Vaatimukset Excel-raportoinnille

  • Vähintään Microsoft Excel 2010 SP1
  • Power BI Desktopilla tehty tietomalli on julkaistu Power BI palveluun eli sen pitää näkyä Power BI -palvelussa tietojoukkona (dataset).dataset
  • Kaikki laskennalliset tiedot on pitänyt toteuttaa tietomalliin mittareina (measures) kuten SSAS kuutioissa. Numeerisia tai laskettuja sarakkeita (calculated columns) ei pysty valitsemaan Excelissä pivot-taulukoiden yhteenvetotuloksiksi.mittarit

Note to self: Viimeistään nyt olen erittäin tyytyväinen, että olen aina kaikissa Power BI, Power Pivot ja DAX -koulutuksissani korostanut mittareiden käyttöä ja kehottanut toteuttamaan kaikki raporteissa käytettävät laskennalliset tiedot mittareina sen sijaan, että olisimme menneet sieltä mistä aita on matalin ja valinneet kursseilla raportteihin suoraan numeerisia tai laskettuja sarakkeita.

Power BI Publisher for Excel -apuohjelman asennus

Lataa ja asenna Power BI Publisher for Excel osoitteesta: https://powerbi.microsoft.com/en-us/excel-dashboard-publisher/

Valitse bittisyys (32 tai 64) työasemaasi asennetun Office-version mukaisesti. Työasemassasi on todennäköisimmin 32-bittinen Excel.

Asennuksen jälkeen Excelin valintanauhassa näkyy Power BI -välilehti.

publisher uusi kuva

Pivot-taulukon luonti Power BI -mallista

  1. Valitse Power BI -välilehdeltä Connect to Data ja valitse missä työtilassa olevaan ja mihin raporttiin tai tietojoukkoon (dataset) otat yhteyden.connect to data
  2. Exceliin muodostuu uusi työkirja ja tyhjä pivot-taulukko, jonka tietolähteenä on kyseinen tietomalli. Pivot-taulukon kenttäluettelossa näkyy kaikki tietomallin taulut ja kentät, joita ei ole määritetty piilotetuiksi. Tietomallin mittarit näytetään kenttäluettelon yläosassa taulukohtaisesti ryhmiteltyinä mittariryhminä.Nyt voit ryhtyä tekemään pivot-taulukoita normaaliin tapaan. Huomaa, että tietolähteenä on kuutio, joten pivot-taulukon laskennallisiksi kentiksi voi valita vain arvoja, jotka näkyvät Sigma-merkillä merkityissä mittariryhmissä ryhmiteltyinä (kuten kuvassa Tunnit). Laskennallisia kenttiä ei voi valita tavallisista tauluista.pivot

CUBE-funktioihin tutustuminen

Pivot-taulukot ovat määrämuotoisia ja joskus tarvitaan muitakin raportteja. Tietomallista voi noutaa yksittäisiä lukuja myös Excelin CUBE-funktioilla. Voit aloittaa niihin tutustumisen esimerkiksi tekemällä pivot-taulukon osittajineen (slicers) ja muuntamalla pivot-taulukon CUBE-funktioiksi komennolla Analyze > OLAP Tools > Convert to Formulas.

convert to formulas

Voit kytkeytyä tietomalliin edelleen myös vanhalla  menetelmällä Power BI -palvelusta aloittaen.

Muistathan …

… että Excel-kohteita voi kiinnittää Power BI koontinäyttöihin (dashboard) tai tallentaa näytettäväksi Power BI -palvelussa!

Lue myös:

http://www.powerpivotpro.com/2016/03/victory-at-ms-data-summit-analyze-in-excel-for-power-bi/

Yksi kommentti artikkeliin ”Uudistunut: Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista

  1. Paluuviite: Excel-kohteiden kiinnitys Power BI Dashboardille | HExcelligent.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s