Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista

Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista

Power BI:ssä ei ole vielä (03/2016) täysin Excelin pivot-taulukkoa vastaavaa visualisointia, mutta voit käyttää Power BI -palveluun julkaistua tietomallia Excelin tietolähteenä ja tehdä Excelissä pivot-taulukoita.

Power BI -palveluun julkaistu Power BI -tietomalli on käytännössä sisäiseltä rakenteeltaan kuutio, joten Excel pystyy käyttämään tietomallia samalla tavalla tietolähteenä kuin SQL Server Analysis Services -kuutiota. Voit siis tehdä joko pivot-taulukoita tai noutaa kuutiosta lukuja Excelin CUBE-funktioilla.

Vaatimukset Excel-raportoinnille

 • Vähintään Microsoft Excel 2010 SP1
 • Power BI Desktopilla tehty tietomalli on julkaistava Power BI palveluun eli sen pitää näkyä Power BI -palvelussa tietojoukkona (dataset).dataset
 • Kaikki laskennalliset tiedot on pitänyt toteuttaa tietomalliin mittareina (measures) kuten SSAS kuutioissa. Numeerisia tai laskettuja sarakkeita (calculated columns) ei pysty valitsemaan Excelissä pivot-taulukoiden yhteenvetotuloksiksi.mittarit

Note to self: Viimeistään nyt olen erittäin tyytyväinen, että olen aina kaikissa Power BI, Power Pivot ja DAX -koulutuksissani korostanut mittareiden käyttöä ja kehottanut toteuttamaan kaikki raporteissa käytettävät laskennalliset tiedot mittareina sen sijaan, että olisimme menneet sieltä mistä aita on matalin ja valinneet kursseilla raportteihin suoraan numeerisia tai laskettuja sarakkeita.

Pivot-taulukon luonti Power BI -mallista

[EDIT 07/2016: Alle kirjoitettu ohje toimii edelleen, mutta 07/2016 alkaen voit vaivattomammin aloittaa raportin myös suoraan Excelistä. Lue Uudistetty: Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista.]

 1. Valitse julkaistun datasetin valikosta Analyze in Excel.Excel-raporttien laatiminen Power BI malleista
 2. Jos et ole aikaisemmin tehnyt Excel-raportteja Power BI -tietomalleista, asenna tarvittava ajuri. Valitse ajurin bittisyys sen perusteella, mikä Office-paketti työasemaasi on asennettu. Pääsääntöisesti yrityksiin on asennettu 32-bittinen Office, joten x86 -versiota ehdotetaan oletusarvoisesti asennettavaksi. Kuten kuvasta näkyy, ajuri on vielä preview-vaiheessa (esiversio). Nyt preview-vaiheessa vaikuttaa myös siltä, että asennusikkuna avautuu jokaisen raportin luonnin yhteydessä näytölle.
  asenna ajuri
 3. Kun olet asentanut ajurin, valitse että haluat avata yhteyden kyseiseen dataset:iin (open). Käyttäjäprofiilisi Documents > My Connections -kansioon muodostuu samalla myö  .odc -tiedosto (office data connection), jota voi käyttää jatkossa, kun Excelistä halutaan ottaa yhteys tietolähteeseen.open connection
 4. Exceliin muodostuu uusi työkirja ja tyhjä pivot-taulukko, jonka tietolähteenä on kyseinen tietomalli. Pivot-taulukon kenttäluettelossa näkyy kaikki tietomallin taulut ja kentät, joita ei ole määritetty piilotetuiksi. Tietomallin mittarit näytetään kenttäluettelon yläosassa taulukohtaisesti ryhmiteltyinä mittariryhminä. Tämän jälkeen voit ryhtyä tekemään pivot-taulukoita normaaliin tapaan. Nyt tosin tietolähteenä on kuutio, joten laskennallisiksi kentiksi voi valita vain arvoja, jotka näkyvät mittariryhmissä ryhmiteltyinä (kuten kuvassa Tunnit).pivot

CUBE-funktioihin tutustuminen

Pivot-taulukot ovat määrämuotoisia ja joskus tarvitaan muitakin raportteja. Tietomallista voi noutaa yksittäisiä lukuja myös Excelin CUBE-funktioilla. Voit aloittaa niihin tutustumisen esimerkiksi tekemällä pivot-taulukon osittajineen (slicers) ja muuntamalla pivot-taulukon CUBE-funktioiksi komennolla Analyze > OLAP Tools > Convert to Formulas.

convert to formulas

.odc-tiedoston käyttäminen

Kun olet muodostanut yhteyden johonkin tietolähteeseen, käyttäjäprofiilisi Documents > My Connections -kansioon on muodostunut .odc-päätteisiä tiedostoja. Voit luoda tietolähteestä Pivot-taulukon Excelistä käsin komennolla Data > Existing Connections.

Muistathan …

… että Excel-kohteita voi kiinnittää Power BI koontinäyttöihin (dashboard) tai tallentaa näytettäväksi Power BI -palvelussa!

Lue myös:

http://www.powerpivotpro.com/2016/03/victory-at-ms-data-summit-analyze-in-excel-for-power-bi/

5 kommenttia artikkeliin ”Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista

 1. Paluuviite: Uudistunut: Excel-raporttien laatiminen Power BI -malleista | HExcelligent.fi

 2. Paluuviite: Onsight Helsinki | Power BI – kaikki mitä sinun tulee tietää aloittaaksesi

 3. Paluuviite: Power BI – kaikki mitä sinun tulee tietää aloittaessasi | HExcelligent.fi

 4. Paluuviite: Miten pääset alkuun Power BI:ssä? - Sulava

 5. Paluuviite: Power BI - kaikki mitä sinun tulee tietää aloittaaksesi - Sulava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s